StuScu_Afbeelding

Belgische HRTech start-ups: parels in eigen land, potentieel in Europa

The great resignation komt stilaan overgewaaid van Amerika naar ons land en dus staat de HR-sector voor bijzondere uitdagingen. Tegelijkertijd komen er ook heel wat HR-technologieën op ons af die diezelfde uitdagingen mogelijks van antwoord kunnen dienen. “Vooral toepassingen met artificiële intelligentie (AI) en virtual reality (VR) winnen enorm aan belang”, weet Eva De Vries, director HR technology bij PwC. Binnenkort zetelt ze in de jury van The Big Score Session rond HRTech. “Onze Belgische HRTech start-ups blinken uit met innovatieve oplossingen.”

De war for talent is nog niet eens gaan liggen en daar komt het the great resignation al aan, waarbij medewerkers – meer dan gemiddeld – de job verlaten. Voor werkgevers wordt het daarom eens zo belangrijk om te luisteren naar hun medewerkers.

“We zitten een groot deel van onze tijd thuis en de gezellige koffiemachinemomenten blijven daardoor achterwege. Employee listening is daarom een hot topic, waarbij AI haar intrede maakt om ongestructureerde data gestructureerd te maken. Zo kunnen HR managers of bedrijfsleiders ook uit kwalitatieve data bruikbare inzichten halen. Daarnaast zijn er algoritmes op basis van AI die CV matching mogelijk maken en tegelijkertijd een leerplan op maat kunnen voorstellen voor persoonlijke zelfontwikkeling.”

Een andere toepassing die veel verwachtingen schept, is de metaverse. Het gaat om virtuele 3D-ruimtes waarin gebruikers, vaak via avatars, met elkaar kunnen interageren. “PwC Hongkong heeft onlangs een virtueel rekruteringsevent georganiseerd. Niet alleen creëerde dit een extra talentpool van 17.000 mensen, het stuitte ook op erg goede feedback. Vooral bij de jonge generatie. Zij kiezen zelf hun avatar en komen terecht op digitaal neutraal terrein, wat de drempel sterk verlaagt.”

Europees doorbreken

Ook in België barst het van de innovatieve oplossingen. De HRTech start-up community zou in ons land zelfs de derde grootste community zijn. Op Europees niveau belanden onze Belgische start-ups echter op een 9de plaats.

“Er zitten zoveel pareltjes in de Belgische HRTech sector, maar het ontbreekt vaak aan funding om de Europese doorbraak te maken. Ik ben er van overtuigd dat vele start-ups een gezonde competitie kunnen leveren buiten onze landsgrenzen en daarbij vormen initiatieven zoals The Big Score Sessions een mogelijke springplank.”

The Big Score Sessions

Op 24 februari maakt Eva De Vries deel uit van het HRTech Expert Panel op The Big Score Sessions. In de Orsi Academy in Melle zullen dan onder andere 8 HRTech start-ups hun innovatieve oplossingen pitchen. In ruil krijgen zij waardevolle feedback en komen ze in contact met corporates, investeerders en andere stakeholders die financiële ondersteuning kunnen bieden. Ook 8 andere start-ups nemen het woord rond Ed+LearningTech.

Meer info over de TBS HRTech & Ed+LearningTech Session van 24 februari via sessions.thebigscore.be.

 

The Big Score Sessions, georganiseerd door netwerkorganisatie Startups.be | Scale-Ups.eu, zijn een reeks (hybride) matchmaking evenementen tussen durfkapitaal, tech-sourcing bedrijven en start-ups, waarbij jonge ondernemingen de kans krijgen hun oplossingen te pitchen en live feedback krijgen van een experten panel.