Kelly Dehollander Kelly Dehollander in Hey Frankie: “Ik verkoop alleen wat ik zelf lekker vind. Dat leidt tot een heel eigenzinnige selectie." Foto: fvv

Beste wijnbar van het land is maar 3 dagen per week open: “Ik sluit geen compromissen”

De beste wijnbar van het land ligt naast het Gravensteen in Gent: Hey Frankie. Dat zeggen niet wij, maar zegt de toonaangevende horecagids Le Fooding. En zeggen dat de bar eigenlijk een ‘bijbaantje’ is voor sommelier Kelly Dehollander.

Le Fooding lijst elk jaar de beste horeca-adresjes uit het hele land op. De bekende gids is van oorsprong Frans, maar heeft sinds vorig jaar ook een Belgische editie. Maandag werd de tweede jaargang voorgesteld, met 350 adresjes erin.

Zowat 35 zaken bevinden zich in Gent. En de uitblinker is Hey Frankie van Kelly Dehollander (42), want die werd verkozen als de beste wijnbar van het hele land. “Ik volg Le Fooding al jaren”, reageert ze. “Ik ben enorm gelukkig dat ze naar ons land zijn gekomen en ik ben nog gelukkiger met deze erkenning.”

Dehollander richtte tien jaar geleden restaurant Publiek op met chef Olly Ceulenaere. Een jaar later kregen ze al een Michelinster. Een jaar geleden opende ze haar eigen wijnbar in de Sint-Margrietstraat, in de schaduw van het Gravensteen. Op de kaart staan uitsluitend biologische wijnen, zo natuurlijk mogelijk gemaakt, van overal ter wereld.

Le Fooding, editie twee, met Hey Frankie als beste wijnbar van België. Foto: Puur Gent

“Ik verkoop alleen wat ik zelf lekker vind”, zegt Dehollander. “Dat leidt tot een heel eigenzinnige selectie. Compromissen maak ik niet, enkel met mezelf. Het klinkt wat clichématig, maar daardoor is mijn aanbod minder commercieel dan op veel andere plekken.”

Bijbaantje

Nog bijzonder: Hey Frankie is maar drie dagen per week open: op vrijdag, zaterdag en zondag. Dat moet, want Dehollander stelt nog steeds de wijnkaart samen voor Publiek en neemt ook de administratie op zich. “Daar ben ik in de week mee bezig”, zegt ze. “In het weekend kan ik mij uitleven in Hey Frankie, mijn bijbaantje.” (lacht)