Foto: Brouwerij Roman Foto: Brouwerij Roman

Bierbrouwer Roman vernieuwt en breidt uit: “Maar met respect voor traditie”

Roman, de oudste familiale brouwerij van België, investeert groots in zes nieuwe moutsilo’s, een nieuwe brouwzaal, een maalderij en tankkelders op de site in Mater, gelegen tussen Oudenaarde en Brakel. Enkele niet-historische delen worden helemaal afgebroken en anderen gerenoveerd.

Ruim de helft van de productie van Roman bestaat uit speciaalbier. “Om dat te brouwen heb je meer ruimte nodig, want het heeft een langere lagering en warme kamers nodig”, stellen de CEO’s en broers Carlo en Lode Roman, de 14e generatie bierbrouwers van Roman. “De investeringen die we nu doen, vormen het sluitstuk van de vernieuwing van onze productie. Net voor corona hadden we al een nieuwe bottelarij gezet.”

Met behoud van het historische karakter komt er een modern productieapparaat achter opgefriste historische gevels. “We zijn een brouwerij die graag innoveert, maar met respect voor het verleden”, klinkt het.

Duurzaam

De huidige brouwzaal is bijna honderd jaar oud en werd in de jaren tachtig vernieuwd. De werking en capaciteit zit echter tegen het maximum en is arbeidsintensief. “Met de nieuwe brouwzaal sparen we energie en worden we duurzamer. Tegelijk stijgt onze capaciteit van 115.000 naar 200.000 hectoliter per jaar. Dat zijn zo’n tachtig miljoen pintjes. Die drinken we niet allemaal in België op: ruim een derde gaat naar het buitenland. Dat aandeel willen we met de nieuwe investeringen verhogen.”

Complex renovatie- en nieuwbouwtraject

Andy van den Steen, bouwadviseur bij bouwbedrijf Mathieu Gijbels: “We zijn erg fier om dit project voor een gekend bedrijf te mogen uitvoeren. Het is een vrij complex renovatie- en nieuwbouwtraject. Het vergt een intensief voorbereidingstraject om de werken binnen de gestelde termijn te voltooien. Het project voeren we dan ook uit in bouwteam. Dat betekent dat we een intensieve samenwerking aangaan tussen de klant, de architect en wij zelf, waar we al in het voortraject samenzitten. Qua uitvoering doen wij de ruwbouw en de afwerking, inclusief alle benodigde technieken. Ook coördineren wij de samenwerking met andere partijen.”

De oplevering is voorzien voor het najaar van 2024.