Nieuws Oost-Vlaanderen Bioraffinaderij viert 10-jarig bestaan

Bioraffinaderij viert 10-jarig bestaan

Bioraffinaderij viert 10-jarig bestaan

GENT – Alco Bio Fuel is een moderne bioraffinaderij, gevestigd in het havengebied van Gent,  North Sea Port. Dit jaar viert het zijn 10-jarig bestaan. Voorzitter van de Raad van Bestuur Charles-Albert Peers heeft nog grootste plannen met het bedrijf.

Sinds de eerste investering van circa 100 miljoen euro voor de bouw van de fabriek heeft Alco Bio Fuel een beleid gevoerd van voortdurende investeringen. Charles-Albert Peers, voorzitter van de Raad van Bestuur, vertelt: “Binnen enkele jaren willen we voor onze ethanol een gemiddelde CO2-besparing van meer dan 90% bereiken (momenteel is dit 80%).”

“We willen ook het concept van bioraffinaderij verder uitbouwen door onze productportfolio te innoveren en te diversifiëren: glucose voor bioplastic, voeder met een hoger en zuiverder proteïnegehalte voor viskwekerijen, een opgezuiverde kwaliteit van ethanol voor de industrie, de farmaceutische- en cosmeticasector. Tegen 2025 brengt dit tot 50 miljoen euro extra investeringen met zich mee.”

Groenere brandstof

Alco Bio Fuel produceert in de eerste plaats ethanol uit graan. Ethanol kan gemengd worden met benzine, wat de CO2-uittoot van transportbrandstoffen aanzienlijk verlaagt. 95 E10, een benzine die 10% ethanol bevat, is in 2017 met succes in België geïntroduceerd. E85, een mengsel van 85% ethanol en 15% benzine, is reeds in verschillende Europese landen verkrijgbaar.

“Ethanol is verreweg het meest efficiënte en concurrerende product om op korte termijn de transportsector koolstofarm te maken. De snelste manier om de energietransitie te verwezenlijken en automobilisten tevreden te stellen is een ‘groene’ auto die plug-in hybride en benzine met een hoge ethanol bijmenging combineert. België is, door de succesvolle introductie van E10, een schoolvoorbeeld in Europa. Het is, na Finland, de op één na beste van de klas”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Diervoeder vol eiwitten

Naast ethanol, haalt Alco Bio Fuel ook 100% van de eiwitten terug uit graan. Deze worden geconcentreerd tot DDGS, een bestanddeel voor diervoeder met een hoog eiwitgehalte voor runderen, varkens en pluimvee. Het vervangt daarenboven genetisch gemanipuleerde soja die op grote schaal uit Zuid-Amerika wordt geïmporteerd.

Vloeibare CO2

Alco Bio Fuel zuivert ten slotte jaarlijks zo’n 100.000 ton CO2 onder vloeibare vorm, een activiteit van de Joint Venture GreenCO2, voor het gebruik in frisdranken, voedselverpakkingen, de koudeketen, de tuinbouwindustrie…

Energieleverancier

Het surplus aan elektriciteit dat door de warmtekrachtkoppelingseenheid wordt geproduceerd, wordt terug in het net geïnjecteerd, iets wat voldoende is om 8.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Charles-Albert Peers: “Wij danken en feliciteren van harte ons volledig Alco Bio Fuel-team: zij zijn onze grootste troef, zij maken dat deze droom werkelijkheid wordt, dag en nacht, nu al 10 jaar lang en gedurende nog vele volgende jaren.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.