Nieuws Oost-Vlaanderen Biotalys hoopt tot 71 miljoen euro op te halen met beursgang

Biotalys hoopt tot 71 miljoen euro op te halen met beursgang

Biotalys hoopt tot 71 miljoen euro op te halen met beursgang

GENT– Het Gentse biotechnologiebedrijf Biotalys kondigt vandaag de voorwaarden van zijn beursgang aan. Het bedrijf, dat zich specialiseert in de biologische bestrijding van plantenziektes, wil met de geplande beursgang op de beurs van Brussel tot 71 miljoen euro ophalen. De aandelen zouden op 2 juli voor het eerst op de beurs noteren.

 

 

Biotalys zal tot 6,33 miljoen aandelen aanbieden aan een prijs tussen 7,50 en 8,50 euro. In totaal kan het hiermee tussen 50 en 71 miljoen euro ophalen. Hoeveel het wordt, hangt af van de interesse van de investeerders in de komende dagen.

Gewasbescherming

Het grootste deel van de opbrengst zal gebruikt worden om “de ontwikkeling van de bestaande pijplijn te financieren, met inbegrip van onderzoek, ontwikkeling, veldproeven, opschalen van de productie en reglementaire kosten”, zo staat in een persbericht. Biotalys ontwikkelt bio­logische gewasbeschermings­middelen om onder meer aardbeien, druiven, aubergines, aardappelen en kolen te beschermen tegen insecten, schimmels en bacteriën. Het haalt zijn inspiratie bij het immuunsysteem van lama’s.

“Biotalys zet zich in om de manier waarop we voedsel produceren te transformeren door innovatieve technologieën toe te passen om voedsel- en gewasbescherming veiliger en duurzamer te maken”, zegt topman Patrice Sellès. “Dit is een spannende tijd in de ontwikkeling van het bedrijf en wij geloven dat dit een fantastische kans is voor ons allemaal, van investeerders en werknemers tot telers, om het potentieel van onze baanbrekende platform- en productpijplijn te maximaliseren.”

 

Risico’s

Potentiële investeerders moeten wel rekening houden met een reeks risco’s. Zo heeft Biotalys nog geen omzet gerealiseerd. “De vennootschap heeft sinds haar oprichting operationele verliezen, negatieve operationele kasstromen en een geaccumuleerd verlies geleden en is wellicht niet in staat om winstgevendheid te bereiken of vervolgens te handhaven”, klinkt het.

Er werd ook nog geen enkel product op de markt gebracht. Biotalys maakt zich wel op om volgend jaar een eerste product (Evoca) in de Verenigde Staten te lanceren, en twee jaar later in Europa. Het moet aardbeien, druiven, meloenen, aubergines en tomaten beschermen tegen meeldauw en de botrytisschimmel, bekend van de wit-grijze pluizen op groenten en fruit.

Nieuwe investeerders

In het kader van de beursgang hebben twee nieuwe investeerders – het overheidsfonds FPIM en de bank BNP Paribas – al 10 miljoen euro toegezegd. Ook enkele kernaandeelhouders zouden bereid zijn extra geld op tafel te leggen.

Sinds de opstart in 2013 haalde Biotalys al 63 miljoen euro kapitaal op om zijn onderzoek te financieren. Onder meer de holding Ackermans & van Haaren en de investeringsmaatschappij Gimv staken geld toe.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.