Groepsfoto C111 (1)

Birdhouse blaast tien kaarsjes uit en lanceert elfde cohorte met internationale bedrijven

GENT - Voor de 11de keer stelt Birdhouse een nieuwe lichting van 12 start-ups voor die klaar zijn om hun onderneming naar een hoger niveau te tillen. Naast het bestaande algemene programma dat Birdhouse aanbiedt om start-ups te doen groeien, gaat ook in de Age Tech vertical de bal goed aan het rollen. Birdhouse mocht hier 5 start-ups verwelkomen die allen buiten België gevestigd zijn. Birdhouse maakt daarmee de doelstelling waar om als eerste in Europa in het domein van Age Tech een accelerator programma aan te bieden op internationale schaal.

In de afgelopen 6 jaar mocht Birdhouse 5355 inschrijvingen ontvangen van start-ups uit de meest diverse sectoren. Ondertussen, 10 cohortes later, wisten maar liefst 126 bedrijven een plaatsje in het programma te veroveren. Slechts 2,4% van alle inschrijvingen haalden de strenge selectie van de jury. Maar liefst 110 bedrijven, 87% van de alumni van Birdhouse, zijn nog steeds actief. In totaal stellen deze bedrijven intussen meer dan 800 voltijdse equivalenten tewerk, waarmee het gemiddelde start-up team bestaat uit 7 leden.

Maar liefst 26 bedrijven behoren op dit moment tot de zogenaamde “1 million club” van Birdhouse, deze bedrijven draaiden in 2021 meer dan 1 miljoen euro omzet. In de meeste gevallen is dit recurrente omzet. Kadonation, Beerselect, Get Driven, Techwolf, Hive, Bullswap, Funkey, Crimibox, Hoplr en Daltix zijn daarbij slechts enkele voorbeelden die zeer sterk zijn doorgegroeid en gelanceerd zijn om zich te ontplooien tot ware scale-ups van formaat.

Meer dan alleen financiering

Een vaak voorkomende doelstelling van de deelnemende start-ups is het ophalen van financiering, in de meeste gevallen onder vorm van risicokapitaal. 64 procent van de bestaande alumni slaagden erin een succesvolle kapitaalronde op te halen binnen 6 maand na afsluit van het programma. Samen haalden ze tot nu toe meer dan 60 miljoen euro aan financiering op, waarvan 70% onder vorm van risicokapitaal bij business angels en early stage fondsen. Maar niet elke start-up had nood aan risicofinanciering: naast de genoemde 64% die risicokapitaal ophaalde, groeiden 12% van de bedrijven op een aanzienlijke manier door zonder dat ze financiële middelen ophaalden bij investeerders.

Birdhouse-founder en CEO Jan-Willem Callebaut blikt trots terug: “We mogen toch wel stellen dat we de afgelopen 6 jaar duidelijk impact hebben gemaakt voor vele ondernemers en mee aan de wieg gestaan hebben van succesvolle scale-ups. In totaal mochten we meer dan 250 oprichters begeleiden en deden we dit samen met een netwerk van inmiddels meer dan 150 geëngageerde mentoren en adviseurs. In vele gevallen bleven de mentoren ook na onze programma’s betrokken en werden ze investeerder en/of lid van de Raad van Bestuur van de bedrijven. Dit is voor ons het ultieme bewijs dat we blijvende meerwaarde hebben geboden met ons programma.”

Internationale focus op Aging & Longevity

Eén van de grootste trends voor de komende 30 jaar is de vergrijzing in de wereld. Zowel in Europa, de VS als in het Oosten worstelen we dan ook met heel wat veelzijdige zaken. Langer leven betekent bijvoorbeeld ook langer thuis wonen, langer gezond blijven, de zorg anders bekijken en langer actief zijn. Dat brengt enerzijds heel wat maatschappelijke uitdagingen met zich mee, maar anderzijds biedt dit ook enorme economische opportuniteiten. Inzet van innovatie én technologie gekoppeld aan deze demografische ontwikkeling creëert internationaal steeds meer een eigen ecosysteem van zogenaamde Age Tech startups, ageing experts en (nieuwe) investeerders.

Daarom lanceerde Birdhouse als één van de eersten in Europa ook de Aging & Longevity vertical. Inmiddels verzamelde Birdhouse meer dan 25 mentoren en adviseurs over heel Europa met expertise in het domein om de geselecteerde start-ups te ondersteunen. CM en Helan tekenden in op een partnership met Birdhouse en spelen een actieve rol in het programma.

Voor de tweede keer op rij werd inmiddels een oproep gedaan naar start-ups die een houvast zoeken in deze groeiende, maar nog prille sector. Birdhouse slaagde erin om in totaal reeds meer dan 150 inschrijvingen te behalen van Age Tech & Longevity-start-ups, waarvan een 90-tal die in het buitenland gevestigd zijn. "Het aantal internationale startups dat zich aanmeldde was enorm en een duidelijk signaal dat Birdhouse daarmee als één van de eerste accelerators inspeelt op een groot internationaal potentieel aan startups in het AgeTech ecosysteem in Europa", zegt Dirk Schyvinck, longevity expert en program manager bij Birdhouse voor het Age Tech programma.

5 bedrijven werden geselecteerd

Uit dit grote aantal haalden 5 buitenlandse bedrijven de strenge selectie van de jury voor de nieuwe cohorte die begin april aan het programma startte. De geselecteerde start-ups zijn gevestigd in grootsteden zoals Barcelona, Malaga, Milaan, Lissabon en Parijs.

“In deze selectie merkten we dat de internationale bedrijven actief in Age Tech gemiddeld heel wat verder stonden dan de Belgische. Dit betekent echter ook dat zij met andere uitdagingen en noden zitten. Zo staat internationalisatie in Europa en richting de VS bij hen hoog op de agenda. Het is onze ambitie om met het programma voor hen op dit vlak een grote meerwaarde te kunnen bieden. De meeste van de geselecteerde bedrijven hebben de intentie om in Brussel of Vlaanderen een vestiging te openen, omdat ze dit als een ideale uitvalsbasis zien om hun internationalisatie te leiden naar het Noorden van Europa”, aldus Jan-Willem Callebaut, CEO Birdhouse.

Aangepaste voorwaarden voor het accelerator programma

Sinds cohorte 10 pastte Birdhouse de voorwaarden aan voor toetreding tot het accelerator programma. In plaats van een vast percentage aandelen, wordt het programma nu omgezet in een variabel aantal aandelen, die afhankelijk is van de waardering van de start-up in een eerstvolgende kapitaalronde. Het programma wordt nog steeds gefinancierd door Belfius Insurance, maar dus nu onder vorm van een converteerbare lening, met een korting op de waardering in de volgende ronde bij conversie.

“Met ambities om internationale start-ups aan te trekken, kwam ook de absolute nood aan aangepaste voorwaarden. Op deze manier kunnen we bedrijven begeleiden en toelaten tot het programma die reeds in een vorige kapitaalronde werden gewaardeerd op een hoger bedrag en vermijden we de moeilijke discussie over de waardering aan de start. We geven de founders de kans om hun waardering gedurende de komende 3 jaar te bewijzen in een volgende ronde. Ook voor de Belgische start-ups pasten we de voorwaarden aan, omdat we geloven dat deze manier veel meer “founder friendly” is en het ons toelaat om nog meer kwalitatieve bedrijven aan te trekken. Werken via een convertible of SAFE is meer en meer de norm aan het worden bij accelerators die internationaal actief zijn”, aldus Jan-Willem Callebaut, CEO Birdhouse.

De geselecteerde start-ups voor cohort 11

Op 4 april 2022 startte het nieuwe programma van Birdhouse waarin 12 start-ups uit binnen- en buitenland zullen deelnemen. De geselecteerden voor het algemene programma zijn Buddy, Copl, LIQ, Peppl., Realm Architect, Urban Harvest, Howdy. De start-ups die werden geselecteerd voor het Aging & Longevity programma zijn: CocoonersEzio, Kuvu, Vermut, Virtuleap.