Behind the scenes8

Birdhouse lanceert videocursus voor ambitieuze founders

GENT - Op 13 januari lanceert Birdhouse een eigen e-learning platform: Birdhouse Masterclass. Hiermee deelt het haar kennis en netwerk vanaf nu ook online met alle ambitieuze start-ups in Vlaanderen. In de lesreeksen worden de meest relevante start-up topics behandeld, van het opmaken van een financieel plan tot het aantrekken van talent en het opzetten van succesvolle marketingcampagnes. De cursussen worden gegeven door ervaren sprekers zoals Pieterjan Bouten (Showpad), Hendrik Winkelmans (Freshmen, ex-Fiets!) en Renaat Berckmoes (Fortino Capital). De eerste videoles is gratis te volgen.

Birdhouse Masterclass is het gloednieuwe initiatief van Birdhouse, de Belgische accelerator waar reeds meer dan 3800 start-ups zich voor inschreven. Uit rondvraag onder deelnemers bleek dat de grootste pijnpunten voor start-ups vooral liggen op het gebied van fundraising, marketing, sales en het aantrekken van talent. Om op die vlakken nog meer ondersteuning te kunnen bieden, ook aan ondernemers die niet aan de accelerator deelnemen, komt Birdhouse nu met Birdhouse Masterclass.

Vanaf 13 januari kunnen geïnteresseerden direct van start met de Finance Masterclass. Dit is een reeks van 16 lessen waarin onder meer wordt uitgelegd hoe je de financiële huishouding van een start-up op orde brengt, een financieel plan opstelt en hoe je de juiste investeerders aantrekt om een start-up exponentieel te doen groeien. De eerste videoles, Finance essentials: Balans, Cash & Resultatenrekening van Vincent Jocquet, is gratis te volgen op birdhouse masterclass.eu.

In het voorjaar van 2021 worden de Marketing Masterclass en de Talent Masterclass toegevoegd aan het lessenpakket. Eerstgenoemde draait volledig rond het opzetten van een gefundeerd marketingplan en het uitvoeren van eerste succesvolle campagnes. Het tweede besteedt aandacht aan het aantrekken van talent en het bouwen van een coherent en complementair team.

 

Essentiële lessen van ervaringsdeskundigen

De lesreeksen van Birdhouse Masterclass worden gegeven door echte ervaringsdeskundigen: Belgische ondernemers die zelf al één of meerdere succesvolle start-ups uit de grond hebben gestampt. Onder hen bevinden zich gerenommeerde namen als Pieterjan Bouten (Showpad), Hendrik Winkelmans (Freshmen, ex-Fiets!), Frank Maene (Volta Ventures), Renaat Berckmoes (Fortino Capital) en Niels Peetermans (Qallo, ex-Poppy).

De sprekers vertellen over hun aanpak bij successen, maar delen ook de hordes die ze zelf hebben moeten overwinnen. Dat is belangrijk, zo stelt Vincent Jocquet (CFO Sentiance), een van de lesgevers: “Als founder ben je met heel wat zaken tegelijk bezig en is tijd je kostbaarste bezit. Door onze kennis te delen, kan je dus tijd winnen om in je bedrijf te stoppen. Zo nemen we je mee in hoe je je start-up financieel in kaart dient te brengen via een goed doordacht businessplan en niet enkel te werken op buikgevoel.”

Voor álle start-ups

Volgens Jan-Willem Callebaut, oprichter van Birdhouse, is het uniek dat deze doorgewinterde ondernemers hun expertise delen op grote schaal: “We merken dat start-ups vaak dringend behoefte hebben aan dit soort ondersteuning. Maar ze hebben er doorgaans geen toegang toe. Daar brengen we verandering in. We delen die broodnodige expertise nu niet alleen via onze accelerator, maar ook met een breder publiek via Birdhouse Masterclass.”

“Iedere ambitieuze start-up kan dus de videolessen van Birdhouse Masterclass volgen”, vervolgt Callebaut. “Ze hoeven dus niet eerst onze accelerator te doorlopen. Omgekeerd is de accelerator wel een perfect vervolg op Masterclass, waarin start-ups de opgedane kennis onder intensieve begeleiding kunnen omzetten in praktijk. Beide platformen vullen elkaar perfect aan.”

Niels Peetermans, een van de sprekers bij Birdhouse Masterclass, ziet het platform als welkome toevoeging aan het ondersteuningsaanbod voor start-ups: “Ik wou dat dit bestond toen ik mijn eerste bedrijf aan het opstarten was. Ik heb alle modules van de Finance Masterclass reeds zelf in preview kunnen bekijken; de inhoud is van ongeziene kwaliteit.”

Nu beschikbaar: Finance Masterclass

Finance Masterclass, de eerste videocursus van Birdhouse Masterclass, is vanaf nu beschikbaar op birdhousemasterclass.eu. De eerste les is volledig gratis te bekijken. Na inschrijving krijg je toegang tot de volledige videocursus, die draait rond het financieren van een start-up. In het voorjaar van 2021 worden ook de Masterclasses rond Marketing en Talent gelanceerd.