Schermafbeelding 2021-11-08 om 16.54.15

Birdhouse selecteert 11 veelbelovende start-ups en start nieuwe aging-programma

GENT - Birdhouse verwelkomt vandaag 11 nieuwe start-ups die actief zijn in diverse sectoren over de hele wereld. Ze werden geselecteerd uit bijna 500 aanmeldingen voor het 10e cohort van het acceleratorprogramma. Meer dan 15% van de start-ups is gevestigd buiten België, wat een belangrijke mijlpaal betekent voor Birdhouse. De accelerator heeft de ambitie om verschillende verticale acceleratorprogramma’s te lanceren en toegankelijk te maken voor internationale start-ups.

Birdhouse ontving meer dan 400 aanmeldingen van Europese start-ups voor zijn algemene programma en 70 voor het nieuwe Aging & Longevity-programma. Uiteindelijk zijn 11 start-ups, waarvan 3 voor het nieuwe programma, geselecteerd na zorgvuldige overweging. Birdhouse zet in op hoge kwaliteit voor beide programma’s en mikt daarmee op een nog grotere internationale aanwezigheid in 2022.

Jan-Willem Callebaut, founder en CEO Birdhouse: “De aanmeldings- en selectieperiode voor deze tiende cohort was zeker een succes. Voor het eerst in onze geschiedenis wisten we start-ups uit verschillende landen in Europa te bereiken. Bovendien waren er enkele start-ups uit de VS die zich hebben aangemeld. Dat is voor ons een mooie bevestiging dat we de juiste weg hebben ingeslagen met onze strategie, waarbij we met onze verticale programma’s meer de diepte ingaan. Het Aging & Longevity-programma is daarin de eerste stap.”

Aging & Longevity acceleratorprogramma

In augustus 2021 communiceerde Birdhouse voor het eerste over zijn Aging & Longevity acceleratorprogramma, een van de eerste in zijn soort in de EU. Dit verticale programma komt als toevoeging op het reeds bestaande algemene programma dat Belgische start-ups bedient.

Uit onderzoek is gebleken dat overheidsorganisaties, bedrijven, onderzoeks- en ontwikkelcentra en start-ups zich meer en meer richten op de economische en sociale uitdagingen die voortvloeien uit de vergrijzing. Die ‘50+ economie’ biedt een vruchtbare bodem voor start-ups om op te gaan innoveren, aldus longevity experten Keren Etkin (TheGerontechnologist, Israel) en Dominic Endicott (4GenVentures). Volgens hen biedt de aging markt, met een waarde van 17 biljoen dollar, zelfs meer opportuniteiten dan de Financiële service-economie, goed voor 11 biljoen dollar, waarin FinTech start-ups momenteel floreren. 

Met die kennis maakte Birdhouse de strategische keuze om internationale Aging & Longevity start-ups te ondersteunen met zijn nieuwe verticale programma. De accelerator breidde zijn netwerk uit met meer dan 25 aging & longevity experten, als toevoeging op het bestaande netwerk van meer dan 100 mentoren en adviseurs. Dankzij het nieuwe programma kunnen start-ups pilootprojecten opzetten in samenwerking met een grote speler in de markt van woonzorgcentra. Daarbij krijgen ze via The Aging Group (Bureauvijftig) toegang tot een panel van meer dan 6000 mensen waaraan ze hun product, dienst of businessmodel kunnen aftoetsen.

Partnership met Belfius

Het succes van 10e selectieperiode was niet alleen te danken aan het nieuwe programma en de internationale scope, maar ook aan het vernieuwde financiële partnership met Belfius. De bank financiert het programma voor de start-ups dankzij een converteerbare lening, die omgezet wordt in aandelen met korting in de eerstvolgende kapitaalronde. In het verleden werd het programma aangeboden voor een vast bedrag dat gelijk stond aan 3% equity. Deze verandering stelt start-ups in staat om de lening terug te betalen met equity op een later moment en tegen een lager percentage.

Zij werden geselecteerd

 • Aeterna: Aeterna geeft babyboomers en senioren de kans om een levensverhaal te creëren. Veel herinneringen zijn opgeslagen in ons hoofd of onze smartphones. Die herinneringen blijven echter niet eeuwig bestaan, aangezien er met elke ziekte schatten aan ervaringen verdwijnen uit het geheugen.
 • BCQ: Een lokale conciërge, zowel digital als fysiek, die senioren en zorgverleners kunnen raadplegen voor ondersteuning in hun eigen buurt. Het doel van BCQ is om senioren te ondersteunen bij een gezond, langer leven in hun eigen woning.
 • Cesano: Met Cesano creëer je mobiliteitshubs voor je bedrijf, stad of gemeente. De start-up ontwikkeld ook zijn eigen fietsen voor publiek gebruik, die in combinatie met oplaadstations gebruikt kunnen worden.
 • eSupply: eSupply is een supersnelle bezorgdienst. De start-up levert alcohol, voeding, snacks en frisdrank binnen de 15 minuten tegen retailprijzen. 
 • Foodm: Foodm wil het makkelijk maken voor medewerkers om een gezonde levensstijl na te leven. Dat doet het door het aanbieden van een gepersonaliseerd en lokaal assortiment van maaltijden en snacks dat 24 uur per dag beschikbaar is.
 • Fun Foo: FunFoo moedigt kinderen aan om al vanaf jonge leeftijd een gezond en duurzaam voedingspatroon te ontwikkelen.
 • Life After Me: Met Life After Me laat je je dierbaren niet met lege handen achter wanneer je overlijdt, door belangrijke documenten, notities en toegangen tot social media en e-mail accounts te archiveren en te delen. 
 • Palau BV: Met de Palau app scan je voedingswaarde van voedselproducten via de barcode of de ingrediëntenlijst. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om gezond en duurzaam te leven en tegelijkertijd geld te besparen!
 • Videosupport.io: Videosupport.io helpt klantenservice-afdelingen om snel vragen op te lossen via opgenomen klantenvideo’s.
 • VIKI: VIKI koppelt online restaurants met bestaande keukens en restaurant met overcapaciteit. Zo genereren ze extra inkomsten, zonder bijkomende risico’s, op hun bestaande activiteiten, terwijl consumenten meer en betere opties krijgen op het gebied van thuisbezorgde gerechten.
 • Welexit: Welexit maakt het makkelijk om snel een advocaat de consulteren, zonder dat je je hoeft te verplaatsen. Volledig veilig en tegen een vaste prijs.