05_The_Birdhouse_Groepsportret_Export_S40_hires

Birdhouse verenigt 40 experts voor nieuw initatief: Scale-up Eagles

GENT - Door de coronacrisis bevinden veel start-ups zich momenteel in woelig water. Om hen extra ondersteuning te bieden, verenigt Birdhouse Accelerator een 40-koppig expertennetwerk onder de noemer Scale-up Eagles. Zij stellen hun expertise en ervaring ter beschikking om start-ups te helpen bij exponentiële groei.

Alle leden van het netwerk hebben hun sporen verdiend bij nationale en internationale topbedrijven en treden toe na een exclusieve uitnodiging van Birdhouse. Onder meer Gilles Mattelin (Intuo), Leslie Cottenjé (Hello Customer) en Davy Kestens (Cake, Sparkcentral) maken onderdeel uit van het netwerk.

Exclusief voor de beste start-ups van België

Het Scale-up Eagles netwerk is exclusief toegankelijk voor ambitieuze start-ups die door de strenge selectieprocedure van het Birdhouse acceleratorprogramma komen. Jan-Willem Callebaut, oprichter van de accelerator, licht het initiatief toe: “Met meer dan 3.500 inschrijvingen in de afgelopen drie jaar weten we vrij goed wat er leeft bij start-ups. Zo zien we dat er een hoge nood is aan specifieke kennis rond het schalen van een bedrijf. Die know-how en ervaring zit bij mensen die dit de afgelopen jaren zelf hebben opgebouwd. Dat is echter een zeer select aantal. Het is dus hoog tijd om hen te verenigen en samen op missie te gaan om de beste toekomstige scale-ups van België creëren.”

Thomas Hysselinckx (Cashplannr): “Uit het Scale-up Eagles netwerk heb ik mijn strategie volledig omgegooid: tot dan was ik op zoek naar een co-founder en met hun inzicht ben ik beginnen bouwen aan een eigen team. Cashplannr bestaat enkele maanden verder nu uit een team van drie extra mensen en binnenkort nemen we ook een business developer aan. Dit brengt ons als bedrijf veel verder dan met de originele insteek.”

Start-up ecosysteem bereikt adolescentie

Jan-Willem Callebaut merkt dat het ecosysteem rond het begeleiden van start-ups steeds matuurder wordt en dat het tijd is voor acceleratorprogramma’s die een stap verder gaan: “Het aanbieden van office space en workshops is een commodity geworden. Start-ups verwachten, meer dan ooit, begeleiding op maat. Dat doen we al sinds dag één, middels onze mentorenbegeleiding. Met de Scale-up Eagles zetten we nu een cruciale extra stap. Zo bedienen we de Belgische start-ups op wat ze echt nodig hebben: persoonlijke toegang tot kennis en ervaring van mensen die zichzelf al bewezen hebben in de start-up jungle.”

Gilles Mattelin (Intuo): “In de beginjaren van Intuo werden we begeleid door verschillende incubatoren. Dit was enorm waardevol, maar wat ik miste waren mensen met gelijkaardige ambities, die een paar stappen verder stonden en uit eerste hand advies konden geven. Er is een groot verschil tussen wat je kan leren van ondernemers die 20 jaar geleden een onderneming zijn gestart en organisch tot een groot bedrijf groeiden, en scale-up founders die hun bedrijf onrealistisch snel hebben laten groeien via een kapitaalintensief groeimodel. De toegang tot die know-how is zeer belangrijk voor zij die de scale-ups van morgen willen worden. Voor deze start-ups gaan we met de Scale-up Eagles het verschil kunnen maken.”