Grondstock Foto: Grondstock

Bodemverhandelaar Grondstock gaat nieuw regionaal overslagcentrum in Aalter uitbaten

Bodemverhandelaar Grondstock gaat in Aalter een nieuw regionaal overslagcentrum uitbaten. Daarvoor is een concessieovereenkomst afgesloten met De Vlaamse Waterweg. Het overslagcentrum moet bedrijven in de zogenaamde 'Haven van Aalter' helpen om minder voor wegverkeer te kiezen.

De infrastructuur, die tegen eind 2024 opgeleverd wordt, zal in het voorjaar van 2025 operationeel zijn. Het ROC Aalter zal jaarlijks gemiddeld 364.000 ton bulkgoederen en containers overslaan, wat neerkomt op een vermindering van 13.000 vrachtwagens op de wegen.

Grondstock is vandaag actief in de handel van bouwmaterialen maar wil met de uitbating van het regionaal overslagcentrum (ROC) haar activiteiten uitbreiden. In Brugge en Roeselare beschikt Grondstock al over watergebonden terreinen. Het ROC Aalter komt er straks bij. “We spelen in op de lokale vraag naar logistieke diensten via de binnenvaart,” zegt zaakvoerder Mark de Feijter van Grondstock.

Vanuit Aalter leiden de verbindingen naar onder meer Kortrijk, Roeselare, Rotterdam en Utrecht. “Aalter ligt ideaal om bedrijven in de ruime regio te helpen bij een modal shift van de weg naar het water”, zegt Aalters schepen Patrick Hoste (CD&V). “Het nieuwe overslagcentrum is daar een belangrijke schakel in. Het is onze doelstelling om aan het Kanaal Gent-Oostende in Aalter alles samen jaarlijks 1 miljoen ton te behandelen.”