vandenbussche Shailesh Chandra (Breathing Bricks), burgemeester Mathias De Clercq en Kristof Defruyt (CEO Vandenbussche).

Bouwbedrijf Vandenbussche test duurzame werfhekken uit: “Klimop kan luchttemperatuur tot 2,5°C verlagen”

Bouwbedrijf Vandenbussche lanceert samen met de Gentse start-up Breathing Bricks een proefproject waarbij voor het eerst werfhekken worden geplaatst die grotendeels uit planten bestaan. “Op deze manier kunnen we het omgevingslawaai verminderen, onze CO2-uitstoot reduceren en fleuren we tegelijk het straatbeeld op”, zegt Kristof Defruyt van Vandenbussche.

Bouwonderneming Vandenbussche is de eerste bouwonderneming in België die met deze werfhekken aan de slag gaat. Ze werden geplaatst op de werf van de Sint-Bavohumaniora in Gent. Breathing Bricks uit Gent wil met ogenschijnlijk simpele, maar tegelijk innovatieve ingrepen meer groen in de stad creëren.

"De omheiningen bestaan uit duurzaam materiaal waarin we klimop en bamboe planten", zegt Shailesh Chandra, oprichter van Breathing Bricks. "Klimop en bamboe hebben immers een aantal bijzondere eigenschappen. Zo kan bamboe tot 35 ton koolstofdioxide per jaar opslaan en kunnen we met klimop de luchttemperatuur in stedelijke omgevingen tot 2,5°C verlagen. In feite zijn deze omheiningen de ideale oplossing voor bouwbedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.”

Kristof Defruytn, CEO Vandenbussche: “We leerden Breathing Bricks kennen in het voorjaar van 2023. De bedoeling is om samen na te denken over hoe we de steden van morgen kunnen vormgeven en om een aantal pilootprojecten op te starten die een tastbare impact hebben op onze sector. De bouw- en vastgoedsector is immers verantwoordelijk voor bijna 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot.”

Geluiddempend 

“We zijn zeer benieuwd naar de resultaten om na te gaan hoeveel ton CO2-uitstoot we hiermee kunnen besparen", gaat Kristof verder. "Alles wordt van nabij opgevolgd en gemonitord”, gaat Kristof verder. “Bovendien zijn er ook de andere troeven die dit project veel potentieel geven: de omheiningen zijn geluiddempend, verhogen de privacy en fleuren de stad op."

De stad Gent, die de primeur krijgt, reageert alvast enthousiast. “In een stad als Gent waar altijd veel werven zijn, is elk initiatief dat de hinder van die werven verzacht mooi meegenomen. Het komt niet alleen het straatbeeld ten goede, maar past ook perfect in onze doelstelling om Gent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Het is goed dat ook de bouwsector mee de schouders zet onder minder CO2-uitstoot in onze stad”, besluit burgemeester Mathias De Clercq.