20210621 Bloemenweide

Bouwbedrijf Vandenbussche wakkert biodiversiteit aan op zijn bedrijfsterreinen

AALTER – De bedrijfsterreinen van algemene bouwonderneming Vandenbussche uit Aalter zijn gelegen in de Groendreef. Een industrieterrein is niet meteen de plaats waar veel groen verwacht wordt, maar toch ligt daar een stuk terrein dat Vandenbussche beheert. Op het terrein bevindt zich nu een overdrukparking. In afwachting van de verdere definitieve ontwikkeling van het terrein werd in het voorjaar actie ondernomen om de biodiversiteit aan te wakkeren. Dat bijen bijdragen aan een lokale en groene economie, hebben ze bij Vandenbussche alvast goed begrepen.

Kristof Defruyt, CEO bij Vandenbussche: “Het stuk grond in de Groendreef werd begin 2021 aangelegd in kader van biodiversiteit en duurzaamheid. Om te beginnen werd gekozen voor houtkanten aan de zijkanten van het terrein, bestaande uit een mengeling van bomen en struiken. Over de volledige breedte van het terrein werd vervolgens een strook met lange grassen aangelegd, met daarachter een bloemenweide van 1000 m². Honeybeez Imkerij plaatste bijenkasten met als doelstelling de bijenpopulatie in onze regio terug te doen aangroeien en zo mee te werken aan een duurzame en groene omgeving. Het is een echte meerwaarde in de industriezone en goed voor insecten zoals bijen en vlinders. Met een goed beheerplan van het terrein geloven we dat we zo bijdragen aan een ecologische samenleving en de economische en lokale economie.”

Dit project is een samenwerking van aannemer Vandenbussche en IC Group. Het bedrijf heeft eveneens zijn kantoren in de gebouwen van Vandenbussche.

Kantoorgebouw ‘The Green’ 

Vorig jaar nog leverde Vandenbussche het state-of-the-art kantoorgebouw op, dat gelegen is rechts van de kantoren van Vandenbussche. Het gebouw kreeg de naam ‘The Green’. Niet alleen omdat het in de Groendreef gelegen is, maar voornamelijk omdat ook daar gebouwd werd vanuit een duurzaam oogpunt. Naast belangrijke duurzame materiaalkeuzes en het gebruik van geothermische boringen, wordt ook veel aandacht besteed aan de juiste keuze voor de aanplanting. Met 450 m² groendaken op het kantoorgebouw en een insectenvriendelijke aanplanting langs het gebouw komt dit de omgeving ten goede. 

Maar er is meer… 

Voor bouwbedrijf Vandenbussche uit Aalter is duurzaam ondernemen heel belangrijk. Dat valt op aan de jarenlange succesvolle deelnames aan het Voka Milieucharter (8 keer) gevolgd door het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (4 keer). De familiale onderneming zet daarbij in op initiatieven in diverse thema’s, zoals de recente samenwerking voor de ontwikkeling van de mobiele stadsbatterij op de bouwwerven en de aankoop van 3 batterijen. Ook het bemalingswater op de werven wordt beschikbaar gesteld voor buurtbewoners en lokale landbouwers, er wordt ingezet op het gebruik van de fiets in plaats van de wagen door de medewerkers en vorig jaar plaatste het extra zonnepanelen op de kantoorgebouwen. Zo werden er al heel wat veranderingen te weeg gebracht.