Bouwbedrijf Juri Zele Staatssecretaris Nicole De Moor in het gezelschap van burgemeester Hans Knop (links), volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne en Manu Lowie van Juri. Foto: svov

Bouwbedrijf volop op zoek naar extra personeel en daarbij zijn nieuwkomers zeker welkom: “Wij geven hen passende opleidingen”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) bezocht dinsdag bouwbedrijf Juri in Zele. Via het actieplan Asielzoeker zoekt match zet de Moor in op tewerkstelling van nieuwkomers of asielzoekers. “Het is een win-win voor bedrijven die op zoek zijn naar extra handen en voor de asielzoekers zelf.”

Net zoals veel sectoren heeft ook de bouwsector het moeilijk om voldoende personeel te vinden. Staatssecretaris de Moor ging daarover in gesprek met de mensen van Juri. Ze stelde er haar actieplan Asielzoeker zoekt match voor. “We hebben al het talent dat we hebben in ons land nodig op de arbeidsmarkt, ook dat van nieuwkomers”, zegt Nicole de Moor. “Ik ben al langer bezig met maatregelen om nieuwkomers zo snel mogelijk aan de slag te krijgen. Het is mogelijk om via arbeidsmigratie werkkrachten uit het buitenland aan te trekken voor een beperkt aantal knelpuntberoepen, maar ik wil alle nieuwkomers aanzetten om te werken. Het is een win-win voor bedrijven die op zoek zijn naar extra handen en voor de asielzoekers zelf.”

Foto: svov

Bij Juri zijn nog geen asielzoekers of nieuwkomers in ons land aan de slag. “We zijn wel op zoek naar extra personeel”, zegt Manu Lowie van Juri. “Achttien procent van onze medewerkers heeft een migratieachtergrond. Als we alleen naar de arbeiders kijken, is dat dertig procent en bij de onderaannemers die we tewerkstellen vijftig procent. Meestal zijn het mensen die in de streek wonen.”

School sponsoren

De bouwfirma zoekt op allerlei manieren nieuw personeel. “We werken samen met scholen, met de VDAB, met aanbieders van specifieke opleidingen zoals torenkraanbestuurder en we helpen waar we kunnen. Zo bekijken we of we een school in Wetteren waar ze een bouwopleiding hebben kunnen sponsoren met bekistingsmateriaal”, zegt Lowie.

“We hebben vandaag 165 medewerkers. We willen de firma uitbreiden en ook rekening houden met het feit dat sommige van onze mensen dichter bij hun pensioen komen. Nieuwkomers in ons land zijn bij Juri zeker welkom. Het maakt niet uit van waar ze komen. Ze moeten vooral de nodige energie tonen om te willen werken en dan zorgen wij ervoor dat ze geïntegreerd worden en de passende opleidingen krijgen.”

Foto: svov

Foto: svov