Bouw-Id Foto Bouw-iD

Bouwonderneming uit Deinze start met ‘sociale bosbouw’ in het Amazonewoud

DEINZE - Bouw-iD wil samen met het Belgische Go Forest inzetten op de herbebossing van het Amazonewoud in de Peruviaanse regio Tambopata. Daarmee wil het oppervlakte die het zelf bebouwd compenseren. "En dat is niet alleen cruciaal voor onze planeet, maar ook voor de plaatselijke natuur, en de lokale bevolking", vertelt gedelegeerd bestuurder Guy Speltdooren.

"Als je weet dat 65 procent van de biodiversiteit op amper vijftig jaar verloren is gegaan, kunnen we bij Bouw-iD niet langer stilzitten", gaat Speltdooren verder. En dus voegt het bedrijf de daad bij het woord.

Minder CO2

"Bij elk bouwproject van Bouw-iD wordt voor elke tien vierkante meter bebouwde grondoppervlakte exact een boom geplant in Peru. Intussen staat de teller al op vijfhonderd bomen, die binnenkort officieel een plaats krijgen in het woud. Als je weet dat een enkele boom over twintig jaar gemiddeld 25 kilogram CO2 per jaar uit de lucht haalt, zitten ze met vijfhonderd bomen al aan 12.500 kg per jaar. Dat is anderhalve keer de hoeveelheid CO2 die de gemiddelde Europeaan jaarlijks uitstoot."

 

Bouwondernemer Guy Speltdooren. Foto Bouw-iD

Sociale bosbouw

Het project bracht hen bij het Belgische Go Forest. Deze ngo zal instaan voor de daadwerkelijke aanplanting van de bomen. Go Forest werkt op haar beurt nauw samen met Camino Verde. Deze lokale partner geeft opleidingen aan kleine boeren over duurzaam bosbeheer en helpt bij de vervaardiging van bosbijproducten. Bouw-iD spreekt zelf van ‘sociale bosbouw’.

“Op deze manier kan de lokale bevolking ook de levenskwaliteit van hun gezinnen en gemeenschappen verbeteren”, besluit Speltdooren. “Daarnaast worden de boeren die de bomen planten en verzorgen ook eerlijk betaald voor hun werk.”