Paul in zijn Pro Shop, die verhuist naar Maldegem. Foto mye

Bowling Rozenhof sluit na bijna 30 jaar definitief de deuren

URSEL - Het is bijna afgelopen met met bowlen in Ursel. Uitbaters Rozemie en Paul Valcke van het Rozenhof zetten er op 28 mei een punt achter, na bijna 30 jaar.

Bowling Rozenhof werd meer dan 29 jaar geleden opgericht door zaakvoerders Rozemie en Paul Valcke. Daarvoor hadden ze al een horecazaak op het Urselse dorpsplein. “Vroeger was dit een oude discotheek, wat dus betekende dat er voldoende ruimte was om bowlingbanen te installeren”, zegt Valcke. “Het waren de gouden jaren van den uitgang ,die een piek kende in de jaren 2000. Toen kwam het rookverbod en kregen we het moeilijk omdat we als bowlingzaal onder de sportwetgeving vielen. Cafés moesten dat verbod pas vijf jaar later invoeren, waardoor velen naar daar trokken omdat ze er nog mochten roken. Daarna normaliseerde dit weer. Ook tijdens corona hadden we het moeilijk, maar nu is vooral het recreatieve bowling weer aan het pieken. We hebben cliënteel komende van Oost- en West Vlaanderen, Nederland tot zelfs Frankrijk.”

“29 jaar liefde”

Overnamekandidaten moeten zich niet melden, want de bowling staat niet over te nemen. “Het wordt opnieuw de privéwoning van Xavier en Bea Wille. De bowling zelf wordt gedemonteerd en in stukken verkocht. Misschien zijn er nog voorwerpen die kunnen dienen in een mancave, dat moeten ze dan maar vragen”, lacht Vincke.

Na bijna 30 jaar valt het afscheid toch wat zwaar voor Rozemie, die de klanten steeds ontving met een warm hart. “Het is goed geweest, we hebben het altijd met liefde gedaan, maar we zijn oud en versleten”, zegt ze. “Het is dus dubbel. We sluiten op 28 mei zonder ‘poeha’, zonder afscheidsfeest. We hebben 29 jaar lang de liefde van onze klanten ontvangen, niet enkel op het einde. Ik ga nu helpen in de zaak van onze zoon en hopelijk hebben we hierna nog een lang leven.”

Shop verhuist

Aan de bowlingzaal was een professionele shop verbonden waar je terecht kon voor alle benodigdheden om een strike te gooien. Zo kon je er een bowlingbal volledig laten personaliseren. De shop blijft bestaan. “We verhuizen naar de zaak van onze zoon aan de Bogaard in Maldegem. Ik schat dat er misschien tien mensen zijn in België die net als ikgespecialiseerd zijn in het boren naar een hand en het herstellen, renoveren, polieren en herboren van alle merken ballen. Het zou jammer zijn mocht die kennis verloren gaan”, besluit Vincke.