Nieuws Oost-Vlaanderen Brasserie in ’t Patershol geniet energiecoaching van de Stad Gent

Brasserie in ’t Patershol geniet energiecoaching van de Stad Gent

Brasserie in ’t Patershol geniet energiecoaching van de Stad Gent

GENT – De naam van de charmante brasserie De Stokerij in ’t Patershol zegt het al: hier ‘stoken’ ze wellicht veel om het beschermde gebouw uit de middeleeuwen op de juiste temperatuur te brengen of te houden. Toen eigenaar David Claes hoorde dat de Stad Gent energiecoaching aanbiedt aan ondernemingen, maakte hij meteen een afspraak.

Als ondernemer steekt u veel energie in uw zaak, maar heeft u weinig tijd om stil te staan bij het dagelijkse energieverbruik van uw onderneming. Nochtans loont dit meer dan de moeite. Of u nu veel of weinig energie verbruikt, er valt sowieso heel wat te besparen met enkele doordachte maatregelen. Stad Gent helpt alle Gentse ondernemers (zowel kmo’s, handelaars, zelfstandige als vzw’s) om hun energiefactuur te verlagen. De energiecoach komt langs voor een energiescan en begeleidt hen op maat. Maar liefst 130 Gentse ondernemingen doen al mee.

Ook David Claes, eigenaar van brasserie De Stokerij, riep de hulp in van Stad Gent en was blij verrast met de professionaliteit van de energiecoach. “Hij weet er heel veel van en kan het nog eens goed uitleggen ook. Hij geeft heel concreet aan hoeveel je kan besparen bij een bepaalde aanpassing. Je weet dus perfect waar je aan toe bent. Je kiest dan nog zelf hoe ver je daarin gaat natuurlijk.”

Warmtemetingen

De meeste zaakvoerders hebben vaag wel een idee van wat er beter kan op energievlak. Toch komen er bij elke screening verrassingen boven. “Ik was heel gefascineerd door de warmtemetingen”, vertelt David. “Via een toestel meet de energiecoach waar er warmte ontsnapt. We zagen dat er in onze kelder te veel warmte bleef hangen. Daar staan heel wat motorblokken te draaien van de koelkasten en diepvriezer. De warmte die hiervan vrijkomt, kon niet genoeg ontsnappen. Daarom hebben we gaten in de muren laten maken, met blazers die de warmte rechtstreeks naar buiten leiden. Dat was geen sinecure want om die gaten te mogen maken, moest de Dienst Monumentenzorg ons eerst toestemming geven.”

Extra energietips

Naast tips voor ingrijpende veranderingen, kreeg De Stokerij ook een aantal makkelijk uit te voeren energiebesparende tips mee. “Kleine, handige tips die je zo kan toepassen en die op jaarbasis toch een verschil maken op je rekening. Zo hebben we onze vloerverwarming beter afgesteld. ’s Avonds schakelen we ons koffieapparaat volledig uit. Tijdens onze sluitingsdagen leggen we zelfs onze drankfrigo’s af. In de diepvries hebben we plastieken lamellen gehangen. Als je nu de diepvries opent, ontsnapt de koude niet meer zo snel. Ook kregen we de tip om koeltoestellen iets meer ‘ademruimte’ te geven door ze bijvoorbeeld iets verder van de muur te plaatsen. Zo kunnen ze beter ventileren. Een kleine ingreep waardoor je niet onnodig verbruikt.”

Een aantal opmerkingen had David verwacht: “Iets typisch voor restaurants is het probleem met de luchtstroom. De dampkap trekt alle warmte uit het restaurant weg in de winter. We kregen als tip een ander dampkapsysteem aan te schaffen waarbij de luchtcirculatie in de keuken blijft. Heel interessant maar uit plaatsgebrek blijft dit voorlopig nog even on hold. Dat we beter overal LED-verlichting zouden plaatsen, was ook geen verrassing. We hebben dit karwei nog maar net achter de rug in zusterrestaurant Multatuli en ik moet zeggen: het is een serieuze investering. Dat komt hier ook nog, maar ook dat moet voorlopig nog even wachten.”

Energiecoaching is een aanrader

David vindt de energiecoaching een echte aanrader: “Ik wil efficiënt werken op alle vlakken, niet alleen op financieel vlak maar ook als het over ons voedsel en ons verbruik gaat. Bovendien is het goed voor het milieu.”

Wil je als ondernemer ook een afspraak maken? Mail naar energiecoaching@stad.gent

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.