Café-uitbater Bo Versprille, Ewald Serraes en Koen Van Hoecke Café-uitbater Bo Versprille, Ewald Serraes en Koen Van Hoecke, klinken op het nieuwe Hippoliet Van Peenebier. Foto: EMT

Brouwerij Angarde brouwt voortaan Hippolietbier in eigen dorp: “De cirkel is helemaal rond”

De Kaprijkse huisbrouwerij Angarde gaat voortaan het Hippolietbier van cafébaas Bo Versprille brouwen. Zowel het bier en flesje werden gepimpt. “Ik geef mijn biertje af aan heel goede pleegouders”, vertelt de café-uitbater.

Kaprijke is sinds jaar en dag de thuishaven van Hippoliet Van Peene, die op 1 januari 1811 in de Voorstraat geboren werd en bekendheid verwierf als schrijver van de Vlaamse Leeuw. Sindsdien ademt het dorp – met onder andere een straat, een fietsroute en een café – Hippoliet. Enkele jaren geleden creëerde kroegbaas Bo Versprille zelfs een eigen Hippoliet Van Peenebier. “Er was hier geen brouwerij en dus moest ik het drankje in het Waasland laten brouwen”, zegt Versprille. “Maar het biertje doet het goed bij mijn klanten. Het vleugje appel en toets van speculoos verwezen naar het lokaal karakter.”

“Een hele uitdaging”

Sinds een drietal jaar heeft Kaprijke met Angarde wél een lokale brouwerij, gelegen in de Vrouwstraat. “Maar het leek ons een hele uitdaging om het Hippolietbier in Kaprijke te brouwen”, zeggen Koen Van Hoecke en Ewald Serraes, die samen met Bert Leybaert, de ambachtelijke brouwerij bemannen. “We zijn met Bo gaan praten en hij vond het een schitterende idee en droeg ons zijn kindje over.”

Hippoliet Van Peene met zonnebril, verwijst naar het zomers karakter van het aangepaste bier. Foto: EMT

De Kaprijkse brouwerij zag het levenslicht in coronatijden en bracht met Barbutte al een eerste Trippel op de markt. “Ondertussen hebben we acht vaste biersoorten, allemaal genoemd naar middeleeuwse wapens. De Hippoliet van 6,5 graden zal hier dus een uitzondering op worden. We hebben het recept van het bier ook lichtjes aangepast. De appel en de kaneel die zorgt voor de speculoostoets, hebben we uiteraard behouden. Door toevoeging van wat haver krijgen we nu een heerlijk doordinkbaar wit blond bier.”

Café in de etalage?

Benny De Vrieze, huisontwerper van de etiketten van Angarde, paste ook het etiket aan. “We zien nu Hippoliet Van Peene die een zonnebril draagt”, klinkt het. “Hiermee willen we het zomers karakter van het biertje in de verf zetten.”

Versprille en zijn kompanen bedachten een stunt om de aankondiging ruchtbaarheid te geven. “We lieten overal vallen dat de Hippoliet (het café, red.) verkocht werd”, lacht hij. “Dat bleek dus niet helemaal waar. Ik heb enkel mijn bier verkocht. Het is mooi nu zoals het is. De cirkel is helemaal rond.”