https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_02_10_63af861f-3162-4451-91f4-d042ef9a1803 Foto David Van Hecke

Brugse broers openen in Gent cashloze winkel die altijd open is

GENT - Geen personeel, 24 uur per dag open en geen sluitingsdagen: dat is buurtwinkel Para Ti. Op 7 februari opent de voedingswinkel van de broers Corneel (29) en Tom Martens (31) voor het eerst de deuren op de Sint-Kwintensberg. In West-Vlaanderen hebben ze al drie filialen geopend.

In Gent kan je al shoppen zonder kassamedewerkers in de selfservicewinkel Okay in de Belfortstraat, maar daar komt in februari dus ook Para Ti bij. “Wij waren eigenlijk eerst met zo’n concept in België, maar dan in Brugge. We zijn onze eerste winkel gestart in 2019”, zegt zaakvoerder Corneel.

Het idee voor Para Ti ontstond bij Corneel tijdens zijn Erasmus op een strand in Valencia, waar volleybalpalen stonden, maar geen net of volleyballen waren. “Die moest je zelf meenemen. Toen ben ik beginnen nadenken over een geautomatiseerde manier om volleyballen te verhuren en heb ik dat doorgetrokken naar voeding”, legt Corneel uit.

Para Ti applicatie

Het resultaat was een kassaloze winkel die elke dag 24 uur open is. Om er te kunnen winkelen, moet je de Para Ti applicatie downloaden. Daarmee scan je dan de QR-codes die op alle kasten en frigo’s in de winkel hangen. Die frigo’s zijn standaard op slot, en gaan open als je de QR-code gescand hebt. De ingang van de winkel is overdag open, maar ’s nachts zal die ook pas open gaan als je de QR-code erop scant.

 

Zaakvoerder Corneel Martens, toen de werken in de winkel nog volop bezig waren. Foto lrg

“De klant winkelt eigenlijk met de smartphone en geeft zijn betalingsgegevens eenmalig in bij het downloaden van de app. De kasten en frigo’s werken met gewichtssensoren in de schappen. Die registreren wat je uit de rekken haalt als je de code op de deur gescand hebt. Er is één QR-code per frigo.”

Dagelijks komt Corneel of iemand anders wel in de winkel om de rekken aan te vullen en te zorgen dat alles er proper bij ligt. “De eerste twee weken is er sowieso overdag iemand aanwezig. Het is de bedoeling dat mensen ons kennen en het geen anonieme winkel is.”

“Voor jou”

Corneel en zijn broer Tom wonen in Brugge, maar ze hebben in Gent gestudeerd. Vandaar hun keuze om hier een vierde winkel te openen. “We dragen Gent een warm hart toe en hebben hier leuke herinneringen. Aan de andere kant is het ook gewoon een bruisende stad waar ruimte is voor zo’n concept.”

De naam Para Ti betekent “voor jou” in het Spaans, geïnspireerd op de plek waar het idee voor de buurtwinkel ontstond. “Eigenlijk is het vooral een dagwinkel, maar de technologie werkt ook ’s nachts. We verkopen kwalitatieve maar betaalbare etenswaren zoals brood, maaltijden, soep, ijs, zuivel en vlees.”