Pomona Puur Aerde Zaterdag tijdens het Klimaatfestival lichtten vrijwilligers van Pomona Puur Aerde toe hoe je mee in het verhaal van de burgerboerderij kan stappen. Foto: dvp

Burgerboerderij Pomona Puur Aerde in de steigers: “Boeren en natuur zijn de dupe van het huidige voedselsysteem”

Tijdens het Klimaatfestival zaterdag in het milieueducatief Beisloven konden de bezoekers kennismaken met de Pomona Puur Aerde, een burgerboerderij die een plaats zal krijgen in Zottegem, Gavere of Zwalm. Boeren en burgers zullen er samenwerken in een zogenaamde gesloten keten.

Door in het project te stappen, heb je per definitie je eigen boerderij. Elke week ben je zeker van lekkere en gezonde groenten, fruit, eieren, brood en - voor wie wil - ook vlees. En dat allemaal aan een eerlijke prijs. Met als belangrijkste doel: boeren in een ecologisch herstellend landschap”, vertelt Stéphanie De Caluwé van Pomona dat zorgt voor de begeleiding van de deelnemers.

Ecologisch, sociaal en economisch herstel

In de burgerboederij, die een coöperatief boslandbouwbedrijf wordt genoemd zullen boeren en burgers samenwerken voor eigen lokale, gezonde en duurzame voeding in een gesloten keten en dat is volgens Pomona noodzakelijk. “In het huidige voedselsysteem wordt vaak de boer of de natuur de dupe”, zegt Stéphanie De Caluwé. “Wij willen dit aanpakken door op 3 belangrijke peilers te werken: Ecologisch herstel, Sociaal herstel en Economisch herstel. De exploitatiekosten worden via aandelen door de burgers gedragen en een vaste wekelijkse contributie wordt betaald, deze aanpak verzekert de boer van een vast inkomen.”

Natuurinclusief

De boerderij wordt een kleinschalig gemengd bedrijf. Met andere woorden: een boerderij waar groenten, fruit, eieren en vlees worden geproduceerd. “We doen dit natuurinclusief. Dit betekent dat het ecosysteem zich herstelt en verder opbouwt terwijl er op een duurzame manier voedsel geproduceerd wordt”, legt Stéphanie De Caluwé uit. “Hetgeen zich dan weer vertaalt in een grote diversiteit en keuze aan gezonde gewassen en voeding op je bord. Want da’s belangrijk toch? Het land wordt verdeeld in een opeenvolging van groentebedden met voedselbosranden waarin bomen, bessen, bloemen, dieren en vaste planten zullen vertoeven.”

In de Vlaamse Ardennen hebben zich het afgelopen seizoen een kern van mensen verzameld die in deze missie geloven. “Tijdens onze drie eerdere bijeenkomsten merkten we dat er veel belangstelling is om zowel coöperant te worden als mee aan de kar te trekken”, besluit Stéphanie. “De oprichting van Pomona Puur Aerde op een veld in Zottegem, Gavere of Zwalm is hierdoor bijna een feit, maar we zoeken nog meer geïnteresseerd volk. Zowel boer, burger, coöperanten als grondeigenaar. Alle hulp is welkom. Meer info via www.pomonapuuraerde.be.”