Knipsel

Buurt verzet zich tegen extra KMO’s in Dendermonde

DENDERMONDE - Plannen om achteraan in de Van Langenhovestraat in Sint-Gillis een garage te starten, stuiten op protest van de buurt. Het terrein ligt in kmo-zone, maar de buurt wil er liever geen extra bedrijven.

De bewoners achteraan in de Van Langenhovestraat reageerden verrast toen een bouwfirma een hele tijd geleden funderingen begon te graven op een site die al jaren braak lag. “Wij kijken al jaren uit op verwaarloosde terreinen met vervallen barakken, een verouderde loods met een dak vol asbest en hopen verwrongen staal. Toen er op een dag plots werken begonnen, waren we verrast, want er werd geen vergunningsaanvraag geafficheerd”, zegt Steven Picqueur. “Wij zijn tegen die extra bedrijvigheid. Bedrijven horen thuis in een industriegebied, waar alle accommodatie is afgestemd op hun maat en dat is in onze straat zeker niet het geval.”

De firma die de vergunning destijds had aangevraagd, wilde er rattenvergif opslaan, maar de milieuvergunning kwam niet in orde. De werken werden daarom stilgelegd. Ondertussen is het perceel verkocht. Er is nu een bouwvergunning aangevraagd voor een garage.

Garage voor herstel en onderhoud

“Ik start een garagebedrijf, een eenmanszaak”, legt zaakvoerder Flip Van Keer uit. “Geen garage met toonmodellen, maar vooral herstel en onderhoud van alle merken. Ik begrijp de frustratie van de mensen die in de buurt wonen, maar ik heb de regels gevolgd. Ik heb een grond gekocht in een kmo-zone en zou dat niet gedaan hebben mochten er plannen zijn om de bestemming te wijzigen, dat spreekt voor zich. Tegen het einde van dit jaar ga ik open.”

Uitdoofscenario

Ook met die plannen is de buurt niet opgezet. “Enkele jaren geleden heeft de stad de kans laten liggen om deze kmo-zone te herbestemmen tot woon- of groenzone. Als bewonersgroep willen wij dat de stad nadenkt over een uitdoofscenario voor de huidige bedrijven en met inspraak van de buurt werk maakt van een opwaardering van de buurt”, zegt Bart Van Belle.

Klimaatneutrale woongegelegenheid

De buurt wil zich constructief opstellen. “Als bewoners willen we graag meewerken aan een positief project waarbij dit deel van de straat omgevormd wordt tot open en klimaatneutrale woongelegenheid, met veel groen, of een park of bos, als zuurstofbuffer voor het vele doorgaande verkeer in onze straat”, besluit Carmen Van Puyenbroeck. “We vragen aan het stadsbestuur om zich toch nog eens te beraden.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Niels Tas (SP.A) kent het dossier. “Er mag volgens het gewestplan wel degelijk bedrijvigheid zijn, want het gaat om een stuk in een kmo-zone. Maar alle regels moeten uiteraard wel gevolgd worden”, zegt hij.