Café Blond Café Blond in Gent. Foto: fvv

Café Blond in Gent sluit de deuren

Gent moet het vanaf 19 mei met een safe space minder stellen: café Blond sluit de deuren. Het café, een veilige haven voor queers, raakte bekend omdat het zich nadrukkelijk verzet tegen seksisme en racisme.

Lise Goossens richtte Blond eind 2017 op uit noodzaak. “Ik ga heel graag op café, maar er zijn weinig plaatsen in Gent waar ik me als lesbische vrouw op mijn gemak voel”, zei ze toen. Haar café op het Edward Anseeleplein was een plek waar iedereen welkom was. Wie commentaar gaf op minderheden of te opdringerig was, vloog buiten.

In 2021 leidde dat nog tot ophef toen alle cismannen (personen die geboren zijn in een mannenlichaam en zich ook man voelen) uit het café werden gezet nadat enkelen de klanten en het personeel hadden lastiggevallen.

Het café kreeg geregeld te maken met lastpakken, wat het belang van Blond alleen maar aanstipte. Maar vanaf 19 mei valt de veilige haven weg. “De jongste maanden hebben wij ons best gedaan om achterstallige rekeningen te betalen”, laten de huidige uitbaters Katrien en Hannah weten via Instagram. “Eind maart hebben we de conclusie moeten trekken dat de stapel ongeveer even groot is gebleven.”

Maar het café doet de deuren niet zomaar dicht. Er worden enkele evenementen georganiseerd om gepast afscheid te nemen. Zo komen er nog een karaokeavond, een geldophaling voor Palestina en een drag-evenement. Het bewijst dat Blond altijd meer was dan een queer café.

“We willen jullie graag bedanken voor alle iconische momenten die we samen hebben mogen beleven”, zeggen Hannah en Katrien nog. “De Gentse Feesten, de zotte queer proms, de queergevulde drag-avonden: deze momenten hebben het allemaal waard gemaakt.”