Marimain © DVH

Café Marimain is failliet: na jarenlange procedureslag over ‘zwarte’ vaten bier legt uitbater de boeken neer

Zaakvoerder Leo Verstappen heeft na een jarenlange procedureslag de boeken van het bekende Gentse café Marimain neergelegd. Dat bevestigt brouwerij AB Inbev. Er wordt een nieuwe huurder gezocht.

Voor café Marimain was uitbater Leo Verstappen, net zoals voor zijn andere café Het Spijker, in een systeem gestapt dat door drankenhandelaar Creve Drinks uit Waarschoot was opgezet. In 2010 kwam aan het licht dat de leverancier op grote schaal vaten bier in het zwart leverde aan honderden horecazaken in het Gentse en aan de kust.

De drankencentrale trof in 2012 een minnelijke schikking van 15 miljoen euro met de Bijzondere Belastinginspectie. Maar ook de cafés die in het systeem waren gestapt, kregen bezoek van de fiscus. Die ging na of een deel van de leveringen in het zwart was gebeurd.

In Gent werd café Het Spijker in 2022 failliet verklaard, maar de eigenaar bleef procederen om de vordering van de btw-administratie terug te dringen. Eerder dit jaar werden de procedures stopgezet en werden ook de boeken van de Marimain neergelegd.

Dat bevestigt een woordvoerder van brouwerij AB Inbev, die de hoofdhuurder is van het café. Café Marimain is al enkele dagen gesloten. Maar er zal een andere uitbater worden gezocht, klinkt het bij AB Inbev. Café Het Spijker is ondertussen overgenomen en heropend door andere eigenaars.