istock-1158419934

Cascador Health tankt €3,4 miljoen kapitaal: “We willen one-stop-shop voor ziekenhuisdata worden”

TEMSE - De Belgische start-up Cascador Health heeft zopas een belangrijke kapitaalronde afgerond. Samen met de oprichters investeren de Belgische partijen Qbic, Volta Ventures en Theodorus en de Zwitserse zorgverlener Hirslanden AG 3,4 miljoen euro in de beloftevolle Belgische start-up. Dit met het oog op verdere validatie van het dataplatform en Europese expansie. Met dat unieke dataplatform maakt Cascador Health, dat recent ook het soortgelijke Zwitserse CORTS AG overnam van Hirslanden, een veilige ontsluiting van medische gegevens door derden mogelijk.

Zorgverleners en -instanties zoals ziekenhuizen beschikken over een enorme hoeveelheid aan datasets, met waardevolle gegevens uit patiëntendossiers of ziekenhuislaboratoria, apotheekdata en facturatiegegevens. Die medische data vormen een belangrijke bron van kennis om de kwaliteit en performantie van de gezondheidszorg te verbeteren en zijn van immense waarde voor de vele onderzoeksvragen, zowel binnen academische kringen als in life sciences. Door een aantal praktische drempels, zoals compliance, wordt het potentieel ervan vandaag helaas amper benut.

Cascador Health ontwikkelde daarom een uniek platform dat de bevraging en valorisatie van medische gegevens door derden op een (privacy-)veilige en transparante manier mogelijk maakt. Na een initiële kapitaalronde door de oprichters begin 2021, investeren zij nu samen met de Belgische fondsen Qbic, Volta Ventures en Theodorus en de Zwitserse ziekenhuisgroep Hirslanden AG nog eens €3,4 miljoen in de beloftevolle start-up.

 

One-stop-shop

“In de Verenigde Staten bestaan oplossingen voor dataconsultatie al langer. De moeilijkheid in Europa is dat elk land andere technische, juridische en economische dynamieken kent, die we allemaal moeten zien te integreren. Dat is bijzonder complex, maar ondertussen beschikken we over de juiste technologie, financiële middelen en het businessmodel om ziekenhuizen daarin te ondersteunen”, stelt Philip Taillieu, CEO van Cascador Health.

“Met deze investering kunnen we het product verder valideren, het team versterken en onze activiteiten in België en Zwitserland opschalen. Zo onderstrepen we onze ambitie om met Cascador Health op korte termijn een Europese aanwezigheid te creëren als one-stop-shop voor medische gegevens uit ziekenhuizen.”

Eerder zette het bedrijf al zijn eerste stappen in Duitsland, Nederland en Frankrijk.

Dreamteam

Met de nieuwe kapitaalinjectie bevestigen de investeerders hun vertrouwen in wat ze als een erg sterk operationeel team zien, onder leiding van Philip Taillieu, in het verleden co-founder en co-CEO van Be Mobile nv, dat inmiddels overgenomen werd door Proximus.

Steven Leuridan, Partner van Qbic: “Het multidisciplinaire team, met ervaren mensen uit de medische, farmaceutische en big-data-wereld, beschikt over alle nodige kwaliteiten om deze belangrijke maatschappelijke uitdaging te helpen oplossen. Hun ervaring zal het verschil maken in deze problematiek, die zowel vanuit juridisch, medisch als technisch oogpunt bijzonder complex is.”

Ook Koen De Waele, Venture Partner bij Volta Ventures, gelooft sterk in de focus van Cascador Health: “Door te focussen op het compliant aansluiten van medische datasets in verschillende landen, brengt Cascador Health meteen toegevoegde waarde voor partijen die de data recurrent kunnen gebruiken voor de ontwikkeling en verbetering van geneesmiddelen of medische technologie.”

Pierre-Antoine Binard, CFO van Hirslanden AG, erkent de noodzaak van een Europese speler: “Vreemd genoeg speelt de internationale uitwisseling en het gebruik van data in de gezondheidssector nog niet zo’n grote rol als in andere sectoren. Een initiatief als Cascador Health kan de versnelling bieden die deze markt nodig heeft, ten goede van de patiënt en de sector.”

“Het probleem in de medische sector is niet het ontbreken van data, maar de toegankelijkheid ervan voor de ontwikkeling van medicijnen, het verbeteren van behandelingswijzes en het leren uit de praktijk. Dit is de meerwaarde die Cascador Health zal bieden”, besluit Adrien Van der Borght, Investment Manager bij Theodorus.

Transparantie

Gebruikers kunnen op het Cascador-platform zoektermen invoeren, die vervolgens worden doorgegeven aan de gegevensbestanden van het ziekenhuis. Hier vindt de analyse plaats, aangezien de ruwe medische gegevens op de ziekenhuisservers blijven staan. Bovendien kan toegang tot de gegevens alleen worden verleend door de ziekenhuizen zelf. Op die manier kan absolute controle over de gegevens worden gegarandeerd. Alleen het resultaat van de analyse wordt, na anonimisering, aan de externe gebruiker toegezonden.

“Dit is een fundamenteel element van ons product”, benadrukt Taillieu. “Wij hechten het grootste belang aan RGPD-wetgeving en transparantie.”