Filip Slangen van Tafeltje Rond Chef Filip Slangen van Tafeltje Rond met zijn twee rechterhanden tijdens een drukke middagshift. Foto: dvk

Chef Filip Slangen van Tafeltje Rond is Ambachtsman van het Jaar en stijgt in Gault&Millau: “Zo kan ik honderd jaar oud worden”

Filip Slangen (55) is de Ambachtsman van het Jaar volgens Gault&Millau. Daarnaast kreeg zijn restaurant een score van 14 op 20, waarmee hij een half punt beter doet dan vorig jaar.

Begin deze week werd de culinaire gids van Gault&Millau voorgesteld. Daarin worden de beste restaurants beoordeeld op een schaal van twintig. Tafeltje Rond in het centrum van Beveren is al enkele jaren een vaste waarde in die gids en dit jaar kreeg chef Filip Slangen nog een half punt extra in de gerenommeerde gids.

Naast de mooie score van 14 op 20 werd chef Slangen ook uitgeroepen tot Ambachtsman van het Jaar. “Die prijs wordt toegekend aan een chef die echt nog op traditionele wijze met producten omgaat”, zegt Gedelegeerd Bestuurder van Gault&Millau Marc Declerck. “Een ambachtsman kan zelf nog het vlees van het dier halen en ambachtelijke sauzen maken. Waarom we dit jaar voor chef Slangen hebben gekozen? Dan kan je er best zelf eens gaan eten en het proefondervindelijk vaststellen.”

Tafeltje Rond bevindt zich in het hartje van Beveren. Foto: dvk

Filip Slangen is enorm vereerd met zowel zijn hoge score als de titel van Ambachtsman van het Jaar. “Het is een bewijs van stielkennis”, zegt chef Slangen. “Ik tracht met volledige producten te werken, zoals een fazant volledig op het karkas te bereiden, en zelf mijn fonds te maken. Daarvoor moet je in de eerste plaats goede producten hebben, maar ook de vakkennis om ermee aan de slag te gaan op een respectvolle manier.”

Wie de kaart van Tafeltje Rond bekijkt, valt meteen het grote aanbod aan geuze op, een soort bier dat in de Zennevallei en het Pajottenland wordt gemaakt. “Als er een drank beter bij eten past dan wijn, is het wel geuze”, zegt Filip Slangen. “Het is een honderd procent natuurlijk product dat met zijn zuurte ook perfect past als aperitief. Ik vind het vaak lekkerder dan een glas champagne.”

Jongensdroom

Tafeltje Rond bestaat intussen sinds 2016. “Ik ben begonnen in 1999 als traiteur”, zegt de chef. “Maar restaurant houden was altijd al een jongensdroom. Je staat zo dichter bij de mensen. Ik heb altijd al een restaurant willen uitbouwen op de manier dat ik er zelf graag zou willen gaan dineren. En ik doe het nog steeds erg graag. Als de gezondheid het toelaat, kan ik op deze manier gerust honderd jaar oud worden.”