Arlanxeo Zwijndrecht

Chemiebedrijf Arlanxeo in Zwijndrecht sluit: 278 mensen verliezen job

Het chemiebedrijf Arlanxeo in Zwijndrecht gaat dicht. Daardoor verliezen 278 mensen hun job. Vorig jaar heeft het bedrijf ook al meer dan veertig mensen ontslagen.

De aankondiging werd dinsdagnamiddag gedaan op een bijzondere ondernemingsraad. Arlanxeo produceert butyl, een synthetisch rubber dat autobanden luchtdicht maakt. Het rubber wordt ook voor luchtdichte toepassingen in de farmasector gebruikt. De fabriek zit al een tijdje in de problemen. Vorig jaar kondigde het bedrijf aan dat het zeventig jobs wilde schrappen. De vakbonden slaagden erin om dat aantal te verminderen tot ongeveer vijftig. Er werken vandaag nog ongeveer driehonderd mensen voor Arlanxeo in Zwijndrecht.

Maar bovenop die ontslagen hebben veel werknemers vorig jaar ook thuisgezeten wegens economische werkloosheid, omdat de productie is gestopt. Alleen kaderleden werkten nog. Geert Bussé, gedelegeerd bestuurder van de vestiging in Zwijndrecht, verwees toen naar de hoge energiekosten. Intussen zijn die energiekosten gedaald, maar Bussé zei vorig jaar ook dat er een overcapaciteit is in de markt. “In de Europese Unie zijn we de enige fabriek die dit soort rubber maakt. Maar in onder meer China, Rusland en Indië zijn er ook fabrieken, en die hebben recent hun productiecapaciteit verhoogd. Daardoor is er nu te veel butyl op de wereldmarkt”, zei Bussé toen.

Dochtermaatschappij van Aramco

In vakbondskringen is kritiek te horen op het beleid. “De directie wilde de verkoopprijs van butyl niet verlagen, waardoor grote klanten zijn afgehaakt”, is te horen.

Arlanxeo is een dochtermaatschappij van de Saoedische olieproducent Aramco. Dat bedrijf heeft in 2022 dankzij de hoge energieprijzen een recordwinst van 151 miljard euro gerealiseerd.