chemiebedrijf Ajinomoto OmniChem Alex De Bruyn en Francis Vanackere van Ajinomoto OmniChem. Foto: lvi

Chemiebedrijf vangt bot, overstromingsgebied mag worden aangelegd: “Dit zien ze in Japan niet graag, dit kan ons projecten kosten”

De aanleg van een overstromingsgebied in natuurgebied Ham in Wetteren mag worden voortgezet. Dat heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen beslist, nadat het chemiebedrijf Ajinomoto OmniChem in beroep was gegaan. “Een spijtige zaak”, klinkt het bij het beursgenoteerde bedrijf.

In Ham, een natuurgebied van dertig hectare tussen de Schelde en de Coppallaan in Wetteren, willen De Vlaamse Waterweg en het Agentschap Natuur en Bos een overstromingsgebied aanleggen. Rond het gebied zou een ringdijk komen, en bij een vloedgolf zal het water naar het overstromingsgebied stromen.

In dat gebied zal zich getijdennatuur ontwikkelen, met zeldzame zoetwaterslikken- en schorren. Die zou heel wat dieren aantrekken: van vissen, krabben en kreeftjes tot ganzen, eenden en ooievaars.

De voorbereidende werken zijn al aan de gang. Maar chemiebedrijf Ajinomoto OmniChem, dat aan het gebied grenst en de helft ervan bezit, trachtte met verschillende juridische procedures de aanleg te laten stilleggen. Het vreest voor een plaag van knijten, kleine steekmuggen. Die kleine diertjes zouden in hun producten kunnen terechtkomen, argumenteerde het bedrijf. (Lees verder onder de foto)

Zo zal het overstromingsgebied eruitzien. Foto: rr

En voor elke uitbreiding zou het bedrijf voortaan een natuurproef moeten laten uitvoeren, en die lange procedures ziet OmniChem niet zitten. “Wanneer men een beslissing neemt, heeft men dikwijls schrik voor de impact op de natuur”, vertelden plantmanager Francis Vanackere en milieucoördinator Axel De Bruyn ons bijna een jaar geleden.

Maar de Raad voor Vergunningsbetwistingen verwerpt het beroep, en dus blijft de vergunning overeind. “Nee, hier zijn we niet zo gelukkig mee”, reageren Vanackere en De Bruyn nu. “We hebben niets tegen een overstromingsgebied, maar dat natuurgebied aan onze dorpel zal al onze vergunningsaanvragen vertragen.”

Japans bezoek

“Niet alleen als we een nieuwe productie-unit willen bouwen, maar evengoed een kleine stookinstallatie. Hier zullen we zeker negatieve impact van ondervinden. Toen we hier een windmolen wilde bouwen voor onze energiebevoorrading, verwees men al naar dit natuurgebied, dat er nog niet eens lag.”

Het overstromingsgebied wordt vlak naast het chemiebedrijf aangelegd. Foto: lvi

Het chemiebedrijf kan nog cassatieberoep aantekenen bij de Raad van State. “Dat gaan we met onze advocaten bekijken. De andere procedures zijn nog niet helemaal afgerond, maar die verlopen niet in ons voordeel. Dit arrest is een spijtige zaak.”

Het Wetterse beursgenoteerde bedrijf heeft deze week ook Japans bezoek, van het moederbedrijf Ajinomoto, dat de Ham-kwestie op de voet volgt. “Moeilijkere procedures ondermijnen de flexibiliteit van ons bedrijf, en dat zien ze natuurlijk niet graag. Of dit arrest onze toekomst in Wetteren bedreigt? Nee, maar dit kan ons projecten kosten. Misschien zal het moederbedrijf voor een bepaalde uitbreiding eerder kiezen voor een andere site dan die in Wetteren.”