CEO Luk Patyn (links) en Kristof Wielfaert CEO Luk Patyn (links) en Kristof Wielfaert bij het fietsinzamelpunt aan de Spieveldstraat. Foto: ivan elegeert

Chocoladebedrijf Belfine wil 150 fietsen voor Afrikaanse cacaoboeren verzamelen

Belfine is op zoek naar fietsen voor de 148 boeren uit Ivoorkust die cacaobonen leveren aan het Lokerse bedrijf dat chocolade lolly’s maakt. “De landbouwers vervoeren per fiets hun bonen van het veld tot de lokale markten, maar de meeste boeren hebben geen degelijk exemplaar”, klinkt het. Wie een oude, maar nog solide fiets kan schenken, krijgt van het bedrijf een chocoladepakket.

Belfine heeft intussen meer dan tachtig medewerkers op drie locaties in het Lokerse Industriepark E17/3. Het bedrijf wil nog verder groeien en kocht ook in E17/4 gronden aan. “Maar naast onze groeiplannen willen we ook en vooral inzetten op onze duurzaamheidsambities”, vertelt CEO en oprichter Luk Patyn. “We zijn het eerste bedrijf in Lokeren dat voldoet aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Later dit jaar, op 16 mei, organiseren we trouwens een evenement om ook alle andere Lokerse bedrijven mee te betrekken in dit project.”

Gammele fietsen

Eén de pijlers in de duurzaamheidsambities van Belfine is om haar lokale producenten van cacaobonen in Ivoorkust een beter inkomen en daaraan gekoppeld betere levens- en werkomstandigheden te geven. “Onze cacaobonen worden geteeld door 148 boeren in het dorpje Tigoriko in Ivoorkust. Via een coöperatieve en een lokale trader komen de bonen bij ons terecht,” vertelt Patyn.

De plaatselijke cacaoboren krijgen extra opleiding en extra loon voor hun geleverde werk. Nu nog fietsen. Foto: if

“Fietsen spelen een cruciale rol in het dagelijks leven van de cacaoboeren. Ze vervoeren er hun bonen mee van het veld tot de lokale markten,” vult Kristof Wielfaert aan. Wielfaert vertoeft zelf regelmatig ter plaatse en onderhoudt een dagelijks contact met de boeren. “Toch hebben de meeste boeren geen degelijke fiets. Daarom willen we met Belfine nu iedere cacaoboer een goed werkend rijwiel schenken. We hopen 150 fietsen te verzamelen”, klinkt het bij Patyn en Wielfaert.

Het Lokerse bedrijf zorgde er al voor dat ook de vrouwen in het dorp via een eigen molen meel kunnen malen. Foto: if

Nieuwe school

‘Fietsen voor Cacaoboeren’ is slechts één onderdeel van Belfine’s inspanningen voor zijn cacaoboeren. Met het programma ‘Route de Cacao’ bouwde het Lokerse chocoladebedrijf reeds een nieuwe school dichtbij het dorp, waardoor de kinderen van Tigorikro nu geen gevaarlijke autoweg meer moeten afwandelen. Ze bouwden ook een maalmolen, specifiek voor de vrouwen van Tigorikro. De molen stelt hen in staat om brood te maken voor hun gezin en om eigen inkomsten te genereren. Belfine houdt de vinger aan de pols in Tigorikro door jaarlijks ter plaatse te gaan en maandelijks contact te houden met lokale families en het dorpshoofd.

Nog tot 21 mei roept het bedrijf iedereen in en rond Lokeren op om hun oude, maar nog goed werkende fietsen te schenken. Dat kan aan het Belfine magazijn (Spieveldstraat 39 in Lokeren) of bij fietspartner Mobibikes (Groendreef 53 in Lokeren). Zij zorgen er ook voor dat de fietsen nog een volledig nazicht krijgen alvorens ze worden verscheept naar Afrika. De gulle schenkers krijgen van Belfine een lekker chocoladepakket in de plaats.