Nieuws Oost-Vlaanderen Christof Vermeersch redt Calcutta van gewisse dood

Christof Vermeersch redt Calcutta van gewisse dood

Christof Vermeersch redt Calcutta van gewisse dood

SLEIDINGE – Calcutta, de oudste weverij van België, kreeg het de laatste jaren financieel aanhoudend zwaar te verduren. De Britse moedermaatschappij Muraspec wilde het bedrijf uit Sleidinge zonder meer liquideren en stopzetten. Tot ondernemer Christof Vermeersch op het toneel verscheen. Op goed acht maanden tijd slaagde hij erin om Calcutta er terug bovenop te helpen.

De NV Calcutta, in 1848 opgericht in het centrum van Sleidinge (Evergem), legde zich aanvankelijk toe op het bleken van garens en het weven van zeildoeken. Sinds de jaren 1990 heroriënteerde het bedrijf zich met succes naar de markten van de muurbekleding, stoffen voor raamdecoratie en technisch textiel die tot op heden nog altijd actueel is.

Evenwel kreeg de NV Calcutta het tijdens de laatste jaren financieel aanhoudend zwaar te verduren. Zelfs na de overname van de Britse onderneming Muraspec Ltd in 2015 kon de NV Calcutta de sterk terugvallende vraag op de traditionele markten onvoldoende compenseren. De Brexitperikelen hebben het noodzakelijke investeringsplan uitgesteld die de vennootschap nodig had om zich opnieuw ten volle te kunnen positioneren. Begin 2019 besliste Muraspec tot het inzetten van de liquidatieprocedure van de vennootschap.

Het tij proberen keren

Op initiatief van het management werd in mei 2019 met hulp van Deloitte Kortrijk naar een oplossing gezocht om het tij te keren en het verlies van 42 arbeidsplaatsen te vermijden. Op 18 juli van vorig jaar kocht Christof Vermeersch alle aandelen van Muraspec Ltd. Hij was voordien jarenlang CEO van Group de Poortere en zorgde de laatste 8 jaren voor een ononderbroken en indrukwekkende uitbouw van de textielgroep. Onder Group de Poortere ressorteert de wereldwijd bekende merknaam Louis De Poortere.

Problemen oplossen

De cash drain vlak na de overname in augustus 2019 bedroeg maar liefst 100.000 euro. De orders gingen in vrije val. Klanten betaalden niet meer op vervaldatum en hadden tal van referenties uit hun collecties geschrapt. Verzekeringsmaatschappijen hadden de brandverzekering op het gebouw reeds intern geschrapt. Sommige leveranciers plaatsten de voorafbetaalde leveringen van Calcutta op de laatste plaats en lieten kwaliteitsproblemen ongemoeid. Boetes en dagvaardingen liepen binnen van een aantal schuldeisers die hun kans waagden met de nieuwe overnemer. Een nabijgelegen textielfabrikant probeerde daarbovenop zelfs systematisch personeel weg te halen bij Calcutta.

Batterij maatregelen

Vermeersch realiseerde zich na een gedegen audit van alle cijfers vrij snel dat hij samen met het team in een minimum van tijd een totaal nieuw strategisch plan diende te schrijven voor onmiddellijke implementatie. Alle achterstallen werden meteen betaald. De voorraden grondstoffen werden terug opgebouwd. De productie werd gerationaliseerd met productiviteit als prioritaire doelstelling. Noodzakelijke herstellingen en onderhoud werden uitgevoerd in het machinepark. Alle klanten werden bezocht.

Het personeel kreeg om de 6 weken een gedegen uitleg over de mate van vooruitgang van het plan. Er werd meteen ook een bar besteld om de ambiance erin te houden. De leveranciers werden eveneens bezocht om de hangende kwaliteits- en leverproblematiek op te lossen. Last but not least werden een reeks nieuwe en innovatieve collecties gelanceerd.

Nieuwe getouwen

Amper 8 maanden na de overname is Calcutta opnieuw winstgevend. Het orderboek schoot pijlsnel naar omhoog. Om aan de vraag te kunnen voldoen, kocht Christof Vermeersch in november 2019 maar liefst 21 extra getouwen in grote breedte bij die op de site in Evergem zullen worden geïnstalleerd in de komende weken. Dit verhoogt de capaciteit en de flexibiliteit van het machinepark tot een 60-tal getouwen.

Eind 2019 werd de vennootschap Calcutta NV ook opgesplitst in een nieuwe vennootschap “Calcutta Home Fashion Group BV”, dat instaat voor de exploitatie van het bedrijf, en “Calcutta Immo NV”, dat het gebouw, de machines en de banklening behoudt. Zodoende wordt het verleden letterlijk volledig afgesplitst en kan het nieuwe Calcutta beginnen met een volledige nieuwe lei en nieuwe balans.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.