Nieuws Oost-Vlaanderen CO2-leverancier Nippon Gases verliest rechtszaak tegen brouwerij Huyghe, maar gaat in beroep

CO2-leverancier Nippon Gases verliest rechtszaak tegen brouwerij Huyghe, maar gaat in beroep

CO2-leverancier Nippon Gases verliest rechtszaak tegen brouwerij Huyghe, maar gaat in beroep

MELLE – CO2-leverancier Nippon Gases gaat beroep aantekenen tegen een eerdere uitspraak van de Gentse ondernemingsrechtbank woensdag in het geschil tussen Nippon Gases en brouwerij Huyghe uit Melle.

Nippon Gases had eenzijdig de prijzen voor CO2 fors opgetrokken en beriep zich op overmacht, waardoor de productie van onder meer Delirium Tremens bij brouwerij Huyghe dreigde stil te vallen.

De prijsverhoging zou de jaarfactuur voor de Oost-Vlaamse brouwer verhogen van 345.000 euro naar 5 miljoen euro. Koolzuurgas, een bijproduct bij de productie van onder meer kunstmest, wordt schaars omdat chemiebedrijven de productie stilleggen door de hoge gasprijzen.

LEES OOK. Brouwerij Huyghe in proces met leverancier, en dat kan gevolgen hebben voor de tapkranen

De rechter gaf de brouwer woensdag gelijk en stelt dat een leverancier niet zomaar overmacht kan inroepen als de internationale prijzen stijgen. Hij moet zich houden aan zijn contract, aldus de rechtbank.

Nippon Gases laat donderdag weten kennis te hebben genomen van de uitspraak in kort geding. “We betreuren deze rechterlijke uitspraak en zijn van mening dat de rechtbank onvoldoende rekening heeft gehouden met de uitzonderlijke en onvoorzienbare omstandigheden te wijten aan de gestegen aardgas- en elektriciteitsprijzen die de beschikbaarheid en productie van ruw en gezuiverd CO2 hadden beëindigd. Mede daarom hebben wij inmiddels opdracht aan onze raadsman gegeven om beroep in te stellen”, klinkt het.

Het bedrijf zegt donderdag dat de leveringsonzekerheid nog altijd bestaat, reden waarom afspraken zijn gemaakt met zijn leverancier over tijdelijke meerkosten. “We hebben ons gehele klantenbestand de vrijheid gegeven deze oplossing te aanvaarden, te weigeren of zich te laten beleveren door een andere leverancier”.

Volgens Nippon Gases heeft het hiermee juridisch en commercieel de juiste keuzes gemaakt, het bedrijf kijkt het hoger beroep dan ook “met vertrouwen” tegemoet.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.