Natuurlijk was de wereld in de afgelopen zomermaanden in de ban van de terreuraanslag op de Franse nationale feestdag in Nice, maar op economisch vlak leek het wel of niets de rimpelloze zomermaanden kon verstoren.
Dat Facebook zopas zijn eerste door zonne-energie aangedreven drone de lucht instuurde, wat nog maar eens een bewijs is van de enorme disruptieve veranderingen waarmee alle ondernemingen rekening zullen moeten houden, ging haast onopgemerkt voorbij. Ook de resultaten van de stresstests bij de banken konden op weinig belangstelling rekenen van media, die hun volledige aandacht aan de Olympische Spelen wijdden.
Nochtans waren die resultaten niets om lichtzinnig over te gaan. In de eerste plaats omdat enkel de grote banken aan die test werden onderworpen, terwijl net in moeilijkheden verkerende kleine banken in landen als Griekenland en Portugal een groot besmettingsgevaar inhouden. Er bleek uit de tests ook dat de oudste bank ter wereld, Banca Monti dei Paschi, eigenlijk insolvent is, en dat grote banken als de Duitse instellingen Commerzbank en Deutsche Bank, eigenlijk in behoorlijk slechte papieren zitten. Commerzbank voldoet bijvoorbeeld lang niet aan de eisen rond de kapitaalbuffer die banken vanaf 2019 moeten hebben en de verwachting van specialisten is dat Deutsche Bank zeker een herkapitalisatie van 5 miljard euro zal nodig hebben.
Met andere woorden: als één en ander toch weer aan de oppervlakte komt, dreigt weer een crisis van formaat, die ook enorme consequenties kan hebben voor de kleine- en middelgrote ondernemingen.
Ondertussen maakte KBC als eerste Belgische bank bekend dat ze geen rente meer toekent op spaartegoeden van ondernemingen. Het maakt er het leven van ondernemers niet gemakkelijker op. Vandaar dat afgelopen week opnieuw een twintigtal Oost-Vlaamse bedrijven de boeken neerlegden. Daaronder ook een cosmeticahandel uit Wetteren en een afbraakbedrijf uit Melle. De volledige lijst van faillissementen vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.