20220328_161414

Creanaut helpt volwassenen op zoek gaan naar het kind in zichzelf: “COVID verplichtte me het roer om te gooien”

GENT - Meike Janssens (37) startte eind 2019 met Creanaut. Haar doel: creatieve uitdagingen brengen voor hoogbegaafde kinderen en kinderen met autisme. Maar toen kwam COVID-19 en mocht ze haar activiteiten niet meer uitoefenen. De lockdown gaf haar noodgedwongen tijd om na te denken, waardoor een nieuw idee begon te borrelen. Toen het sociale leven weer op gang kwam, besloot ze dan ook het roer om te gooien en Creanaut om te vormen tot een speelomgeving voor volwassenen. "Ik laat vooral ondernemers en mensen met een burn-out opnieuw op zoek gaan naar het kind in zichzelf aan de hand van creativiteit."

Meike Janssens studeerde kunsthistorica en cultuuragogiek en heeft een leraarsdiploma op zak. Vervolgens volgde ze ook verschillende bijscholingen in autisme en hoogbegaafdheid, talentcoaching, faalangsttraining en kunsteducatie. Haar job bij Bpost leidde al snel tot een bore-out. "Het gebrek aan creativiteit in de job sloopte me. Daarom heb ik me ingeschreven in de kuntsacademie en startte ik even later onder mijn eigen naam een webshop waar ik zelfgemaakte kunstwerken en servies in keramiek en porselein verkoop. Ik geef ook workshops keramiek."

Nieuwe insteek

Eind 2019 besloot Meike via Starterslabo haar een tweede project op te starten. Met Creanaut wilde ze hoogbegaafde kinderen en kinderen met autisme een plek geven waar ze mogen falen, waar ze perfectie kunnen loslaten. Daar stak de coronapandemie helaas een stokje voor. De lockdown maakte de uitbouw van haar activiteiten onmogelijk.

"Ik mocht plots niets meer doen. Dat was heel jammer, maar het heeft me ook de tijd gegeven om mijn keramiekwebshop verder uit te bouwen. Toen er in juli 2021 eindelijk terug workshops konden doorgaan, richtte ik me dan ook in de eerste plaats op workshops keramiek voor volwassenen. Zo is eigenlijk het idee ontstaan dat Creanaut ook een speelse omgeving voor volwassenen kan zijn."

 

Ont-moeten en inspiratie tanken

“Met Creanaut ga ik voor ont-moeten, door creativiteit in te zetten als kracht. Even tijd nemen voor jezelf, inspiratie tanken en uit dat cognitieve weg”, legt Meike uit. Ze richt zich voornamelijk tot ondernemers en freelancers. “Zij komen bijvoorbeeld twee keer per maand over de vloer om te ontspannen, zodat ze nadien vol creativiteit opnieuw in hun onderneming of als freelancers opnieuw verfrist in hun werk kunnen stappen. Ik help hen om met een eigenwijze speelsheid in hun leven en onderneming te staan. Als volwassene verleren we het spelen, terwijl dit in mijn ogen net heel belangrijk is voor ondernemers.”

“Ook mensen met een burn-out komen hier zakken vanuit hun hoofd naar hun handen. Ik geef geen therapie, maar Creanaut is bijvoorbeeld wel ondersteunend aan psychotherapie. In mijn workshops help ik hen terug op zoek te gaan naar hun innerlijke kind.”

Workshops

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor verschillende workshops in Meikes atelier in Gent. Daarnaast kan je ook 1 op 1 creativiteitscoaching boeken waarbij Meike samen met jou kijkt wat jouw noden zijn. Ten slotte kan je ook in groep, bijvoorbeeld samen met enkele collega’s, inschrijven voor een sessie op maat.

“Op dit moment loopt er een samenwerking met Anneleen Callewaert, bezielster van Sitehustle, specifiek gericht naar freelance ondernemers. Op vrijdag 3 en 16 juni gaan we samen met de deelnemers op ‘creavontuur’. Tijdens een halve dag dompelen we hen onder in een portie vrolijkheid, energie én goesting. Deze workshops zijn ideaal voor mensen die al dat ‘moeten’ eens los willen laten en de verwachtingen van de maatschappij naast zich neer willen leggen. Zit je in een overgangsfase in je business of leven, kan je wel een energyboost gebruiken en heb je zin in een niet-alledaagse werkweek? Dan is deze workshop ideaal voor jou!”

Naast het aanbod voor volwassenen krijgt Creanaut ook nog steeds kindjes over de vloer. “In deze sessies focussen we echt op het loslaten van perfectie, leren falen, leren spelen. Voor sommige kinderen is dit heel moeilijk.”

Toekomst

Vanaf eind september wil Meike graag een lange reeks opstarten voor volwassenen met aan het einde een tentoonstelling waarin alle creatieve werken getoond kunnen worden. “Bedoeling is dan dat mensen om de twee weken langskomen en dat we langzaamaan hun comfort zone kunnen uitbreiden. Ik wil hen nieuwe dingen laten proberen zonder kans op kleerscheuren onderweg. Ik hoop vooral dat ik mensen echt kan helpen. Wanneer ik over enkele jaren terugblik zou het fijn zijn als ik kan zeggen dat ik meer speelsheid in de wereld heb gezet.”

Meer informatie vind je op creanaut.be.