Schermafbeelding 2020-11-26 om 09.32.15

Daikin bouwt hypermodern ontwikkelingscomplex in Gent

GENT/ZWIJNAARDE - Het huidige hoofdkwartier van Daikin Europe in Oostende en de vestiging in Gent zijn te klein geworden. Het bedrijf gespecialiseerd in klimatologische oplossingen ging daarom op zoek naar een nieuwe locatie voor haar EMEA Development Center (EDC). Ze kozen voor het wetenschapspark van de universiteit in Zwijnaarde. De bouw van het hypermodern ontwikkelingscomplex ter waarde van 140 miljoen euro zal al in tweede helft van 2021 starten en zou in mei 2023 klaar moeten zijn.

Het nieuwe gebouw zal enerzijds uit state of the art testfaciliteiten bestaan met een totale oppervlakte van 4000 vierkante meter. Anderzijds zullen er kantoren in ondergebracht worden. De 13.000 verkante meter kantoorruimte biedt plaats aan zo’n 500 medewerkers. Tegen 2025 verwacht Daikin Europe N.V. 380 medewerkers bij het EMEA Development Center tewerk te stellen. De overige ruimte in het kantoorgebouw kan ingenomen worden door medewerkers van UGent of andere onderzoeksbedrijven.

Grote groei

Daikin’s EMEA Development Center werd in 2012 opgericht in Oostende. Het vooraanstaande Europese onderzoeksplatform kende sindsdien een exponentiële groei en breidde uit met satellietcentra in Gent, Pilzen (Tsjechië), Güglingen (Duitsland) en Hendek (Turkije). General Manager van EDC Kazuhide Mizutani: “Vandaag werken we met bijna 220 R&D-medewerkers in onze vestigingen in Oostende en Gent”, zegt “Dat is een stijging van zo’n 140% sinds de oprichting van het EDC in 2012. Sedert onze opstart breidden we onze onderzoeksinfrastructuur uit en bouwden we extra testkamers voor temperatuurbeheersing. Dit allemaal door de stijgende vraag naar energie-efficiënte alternatieven voor de traditionele verwarmingsoplossingen. Willen we voorop blijven op de marktnoden en de duidelijke milieuvriendelijke richting van Europa, dan dringt een verdere uitbreiding zich op.”

Keuze voor Gent

Burgemeester Mathias De Clercq is alvast zeer tevreden: “Ik ben bijzonder verheugd dat Daikin uit verschillende Europese steden voor Gent kiest om haar nieuw innovatie- en onderzoekscentrum onder te brengen. Sinds eind 2018 staan we in nauw contact met Daikin dat een plek zocht voor haar Europees R&D-centrum. Samen met UGent hebben we een sterk dossier opgesteld om Daikin te overtuigen om in Gent te investeren. Dit is een mooi teken van vertrouwen in onze stad, goed nieuws voor de lokale tewerkstelling, de verdere ontwikkeling van Tech Lane Ghent en de uitbouw van Gent als innovatieve stad.”

Daikin Europe N.V. is verantwoordelijk voor een kwart van de geconsolideerde omzet van de Daikin Groep. In 2019 realiseerde het bedrijf een omzet van 3 miljard euro. In de EMEA-regio telt Daikin Europe N.V. meer dan 12.000 medewerkers. De fabriek in Oostende is met een totale oppervlakte van ongeveer 140.000 m2 een van de meest geavanceerde in zijn soort.