Nieuws Oost-Vlaanderen De nieuwe lichting van The Birdhouse: Hemp in a box maakt 100% ecologische isolatiematerialen

De nieuwe lichting van The Birdhouse: Hemp in a box maakt 100% ecologische isolatiematerialen

De nieuwe lichting van The Birdhouse: Hemp in a box maakt 100% ecologische isolatiematerialen

HERZELE – Met 8 zijn ze. De start-ups die dit jaar mogen deelnemen aan het Gentse acceleratorprogramma van The Birdhouse. Elke week stellen we er eentje aan u voor. Hemp in a box maakt ecologische bouwmaterialen op basis van kalkhennep die kunnen gebruikt worden voor nieuwbouw, renovatie en isolatie. “Dankzij onze natuurlijke materialen blijft het binnenklimaat van een woning heel constant, wat voordelig is voor je energiefactuur. Bovendien wordt bij de productie van hennep meer CO2 opgenomen dan er uitgestoten wordt en zijn de materialen achteraf volledig recycleerbaar. Groener als dit, wordt het niet.”

Drie jaar geleden liet Mathieu Hendrickx (42) zijn leven als landbouwer voor wat het was en gooide hij het over een heel andere boeg. “Ik had een melkveebedrijf met in totaal 180 dieren, maar uiteindelijk zag ik in dat er enkel geld te verliezen valt met landbouw in deze tijden. Daarom besloot ik mijn stal te sluiten en om te bouwen tot productieloods voor Hemp in a box.”

Ecologische isolatiematerialen

Zo begon Mathieu samen met compagnon Stefaan Vyverman met de productie van kant-en-klare houtskeletwanden opgevuld met kalkhennep of strovlokken. “We produceren deze 100% ecologische isolatiematerialen zelf. Met onze prefab wanden kunnen we een woning in enkele uren rechtzetten”, vertelt Mathieu. “Kalkhennep biedt een goede thermische isolatie. In tegenstelling tot de klassieke isolatiematerialen heeft warmte tot 4 keer meer tijd nodig om door de kalkhennep te raken. Hierdoor worden airco-systemen overbodig.”

Geen CO2 uitstoot

“De hennepscheven die gebruikt worden zijn een restproduct van de teelt voor hennepzaden en -vezels. Het veroorzaakt geen schadelijke uitstoot, is recycleerbaar en laat op het einde van haar levenscyclus geen schadelijke stoffen achter. Hennep is bovendien kampioen in CO2 opname tijdens de groei van de plant. Er wordt meer CO2 door de plant opgenomen dan er uitgestoten wordt tijdens de teelt en het bouwproces. Bovendien wordt ook na verwerking en installatie nog COopgenomen tijdens de voortzetting van het carbonatatieproces.”

Simpel en duidelijk concept

Hemp in a box heeft waarschijnlijk het minst ingewikkelde product van alle start-ups bij The Birdhouse. “Er zijn heel wat starters met knappe dingen zoals online platformen en software op basis van Artificiële Intelligentie, terwijl ons concept juist heel simpel en duidelijk was: ecologische bouw- en isolatiematerialen produceren op grote schaal. We waren op zoek naar een groter netwerk, en slagen hier nu in dankzij The Birdhouse. Ook zijn we volop bezig aan een nieuw businessplan dat ons een duidelijke focus moet bieden. Na 3 jaar vinden we het tijd om gas te geven met Hemp in a box.”

Voor iedereen toegankelijk

Momenteel hebben we een 9-tal nieuwbouwprojecten gerealiseerd, waarvan 2 in Nederland en 1 in Lissabon, en bijgedragen aan ontelbaar veel renovaties. Ook een schooltje in Steenhuize en een museumdepot werden reeds door Hemp in a box van muren voorzien. Tegen volgend jaar zouden we een aantal extra mensen willen aannemen om onze groei in zowel België als in het buitenland te realiseren. “Mijn droom is dat ecologische bouwmaterialen op termijn geen uitzondering meer zijn, maar voor iedereen toegankelijk en je ze in iedere bouwhandel kan vinden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.