Afbeelding2

De Pinte heeft er een warme bakker bij

DE PINTE - Nadat de voorbije jaren twee van de drie warme bakkers in De Pinte de deuren sloten, opent Pieter Claeys dit weekend de deuren van desembakkerij Pancito. Wie zijn brood wil proeven, blijft wel best niet té lang in bed liggen.

Pieter is van opleiding ingenieur maar tijdens een wereldreis met zijn vriendin Ine kreeg hij op een berg, diep in de Colombiaanse jungle, de smaak voor bakken te pakken.“Goed brood is daar niet te krijgen. Uiteindelijk ging ik zelf aan de slag. Eénmaal ik het brood zag rijzen in de op hout gestookte kleioven was ik verkocht. En door de vele enthousiaste reacties laaide mijn passie verder op.”

Vier jaar lang sleutelde Pieter als amateurbakker aan zijn procedé; de kennis uit zijn studies kwam uiteindelijk ook nog goed van pas. Dit weekend opent in de Kasteellaan in De Pinte zijn eigen bakkerijtje.

Pancito gebruikt lokale basisproducten die bio gecertificeerd zijn. De bloem is afkomstig van de ijzerkotmolen in Zwalm. Deze oude watermolen zorgt voor de energie om het graan op steen te malen, met behoud van de voedzame kiem. Als rijsmiddel wordt enkel desem gebruikt.

“De lange rijstijd van desembrood zorgt voor een betere verteerbaarheid met minder gluten en een betere opname van vitaminen en mineralen. In al die tijd kunnen aroma’s zich beter ontwikkelen.”

 

Pancito gebruikt lokale basisproducten. De bloem is afkomstig van de ijzerkotmolen in Zwalm. Foto RR

Zestig broden

Wie een brood wil kopen bij Pieter, moet wel op tijd opstaan. Pancito is een micro-bakkerij met een capaciteit van maximum zestig broden per dag. Op is op. Het vaste assortiment is spelt- en tarwebrood, maar er zal alternerend ook brood met sesamzaad, lijnzaad en gemengde pitten en kaneelrollen voorzien worden.

Klassieke warme bakkers hebben het moeilijk. Naast de zware (nachtelijke) werkuren kwamen daar recent ook nog de hoge energiekosten bij. Pancito zal hier minder mee geconfronteerd worden. “Ik maak de deeg de dag voordien en laat de vormen ’s nachts rijzen in de frigo”, zegt Pieter. “Het meeste werk is ambachtelijk en manueel, enkel de kleine kneedmachine en de frigo werken elektrisch.”