mmm-sfeerfoto-4

De Vlaamse Ondernemers Roadshow: het verhaal achter Mic Mac Minuscule

GENT - Wil je als jonge ouder bewuste keuzes maken, dan kan je een geboortelijst leggen bij een ecologische kinderwinkel, of moet je zelf beginnen tweedehands stuks te verzamelen. De eerste optie kost vaak extra geld, de laatste tijd en moeite. Het is daar dat Jona en Gert van Mic Mac Minuscule een oplossing bieden: een Mic Mac Madam (of Meneer) komt bij jou langs om samen een geboortelijst op te stellen met tweedehands artikelen, geheel naar jouw wens, tegen de helft van de nieuwprijs.

Toen Jona en Gert hun zoontje verwachtten, legden ze bewust geen geboortelijst aan, om een overdaad aan spullen te vermijden. Toen bleek echter dat ze daardoor net méér ongewenste cadeaus in huis kregen. Jona zag het gat in de markt en bedacht samen met partner Gert Mic Mac Minuscule. Op basis van jouw wensen trekt de Mic Mac Madam of Meneer van jouw regio erop uit om de spullen voor jouw lijst te verzamelen via tweedehands aanbieders uit jouw buurt. De enige voorwaarde is dat Mic Mac Minuscule je verplicht om 10% van je besparing ten opzichte van een 'nieuwe' geboortelijst te storten aan een goed doel naar keuze.

Duurzaam ondernemen

“Mic Mac Minuscule is doordrongen van duurzaamheid”, legt Jona uit. "Door tweedehands kinderspullen te kopen verklein je je ecologische voetafdruk immens. We hameren er bovendien op bij onze Madammen dat ze niet het hele land moeten afschuimen naar spullen. We hebben ook geen centrale opslagruimte, eveneens om die mobiliteitsimpact te beperken."

Maar Mic Mac Minuscule gaat ook proactief te werk: “We adviseren mensen geen dingen op hun lijst te zetten die ze niet nodig hebben. Liever vragen we hen om ook al te denken aan wat ze niet onmiddellijk nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een loopfietsje."

Franchisesysteem

Mic Mac Minuscule wil ook financieel een duurzaam bedrijf zijn. Het franchisesysteem met de Mic Mac Madammen en Meneren laat toe om snel uit te breiden. “Op die manier kunnen we niet enkel het verschil maken hier in Gent, maar in heel Vlaanderen. Ook de keuze om te werken met online geboortelijsten laat toe dat elk koppel zijn bewuste keuze voor tweedehands toont aan vrienden en familie, die hier hopelijk dan op hun beurt even bij stilstaan”, licht Jona toe.

Ondernemen is voor iedereen

Dat hun model werkt, bewijst de groei van 2 naar intussen 18 Mic Mac medewerkers. "Wat we zo fijn vinden is dat een aantal van onze Madammen eerst klant waren bij ons en nu via het franchise concept zelf aan de slag kunnen als ondernemer. Het bewijst dat iedereen kan ondernemen", aldus Gert.

Mic Mac Minuscule was vorige week te bezichtigen op de installatie van de campagne 'Ondernemers ondernemen voor iedereen'. Het artikel over de campagne en de rondreizende installatie lees je hier. Made in stelt de komende weken de verschillende Oost-Vlaamse ondernemers aan u voor. Maak kennis met de andere deelnemers.