Nieuws Oost-Vlaanderen De Witte Beton wil duurzaam investeren in Herdersem

De Witte Beton wil duurzaam investeren in Herdersem

De Witte Beton wil duurzaam investeren in Herdersem

000000dewitteHet bedrijf De Witte Beton & Bouwmaterialen in Herdersem wil een totaal verouderde en onveilige betoncentrale afbreken en vervangen door een meer duurzame installatie met een beter rendement. Een actiegroep tekende daar bezwaar tegen aan,  waardoor het bedrijf niet de nodige vergunningen krijgt. Tijdens een informatie-avond voor de buurt gaf De Witte nu tekst en uitleg over de echte plannen. Een dertigtal omwonenden kwam luisteren naar de tekst en uitleg. Voka Oost-Vlaanderen zal nu de voorstellen en aanbevelingen samen met het bedrijf bij de stad aankaarten.

De Witte werd in 2001 overgenomen door de familiale Groep De Rycke. De site aan de Aartstraat in Herdersem is goed gelegen: beton moet immers binnen de 100 minuten verwerkt kunnen worden en dus is de afstand tot de belangrijke klanten belangrijk. Bovendien biedt de ligging aan de Dender een aantal interessante en duurzame transporttroeven.

Zaakvoerder Koen De Rycke schetste een korte historiek van het familiebedrijf en gaf dan uitgebreid toelichting over het investeringsproject. Momenteel draaien 2 betoncentrales op de site in Herdersem, waarvan één dateert van 1964 en hopeloos verouderd is. De Witte wil deze oude centrale vervangen door een moderner exemplaar. “De nieuwe installatie is ecologisch en economisch superieur: ze is veiliger, produceert minder lawaai, geeft minder stof en verbruikt veel minder energie. Bovendien draait ze minder uren dan de oude centrale voor een zelfde volume aan beton,” zegt Koen De Rycke.

Hij betreurt dat het bedrijf kennelijk onvoldoende duidelijk heeft gemaakt dat het niet om een capaciteitsuitbreiding gaat, maar wel om een vervangingsinvestering en dat de oude betoncentrale wel degelijk zal worden afgebroken.

De Rycke wil trouwens nog meer duurzame ingrepen doorvoeren op het bedrijf. “Wij willen de 4 cementsilo’s behouden teneinde cement te kunnen aanvoeren per schip, en zo meerdere vrachtwagens van de straten weghouden. Maar we zouden wel willen vragen dat we de kans krijgen om te investeren en hier voor werkgelegenheid te zorgen.”

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.