02-decathlon-thebreakaway (1)

Decathlon zorgt voor ontsnapping in de Gevangenis van Oudenaarde

OUDENAARDE - Op de laatste dag van maart lanceerde Decathlon ‘The Breakaway’ in de gevangenis van Oudenaarde: het eerste Belgisch eCycling team van zes gedetineerden die samen trainen via het virtueel fietsplatform Zwift. Het initiatief past binnen de visie van Decathlon om sport toegankelijk te maken voor iedereen. Daarnaast wil Decathlon aantonen dat sport de ideale manier is om, zelfs virtueel, gedetineerden te helpen bij hun rehabilitatie.

Het team van zes gedetineerden begint vandaag volop te trainen op rollen en gaat de komende weken zijn eerste sportieve uitdagingen aan op Zwift. Ze nemen wekelijks deel aan ritten en races met fietsers van over de hele wereld, dit op vaste tijdstippen waarop de gevangenen binnen hun strikte regime aan sport mogen doen. Zo bereiden ze zich voor op een ultieme uitdaging: een virtuele race tegen een team van rechters, magistraten, cipiers en justitiemedewerkers. Die race vindt plaats binnen enkele maanden en zal live worden uitgezonden via Facebook.

Thomas Lejeune Debarre, Marketing & Communication leader Decathlon: “Decathlon wil sport toegankelijker maken door grenzen te verleggen voor wie het moeilijk of zelfs onmogelijk is om te sporten. Via dit project willen we  benadrukken dat sport mensen samenbrengt, ondanks de verschillen of vooroordelen die mensen hebben, dankzij een gedeelde passie - in dit geval wielrennen. Tenslotte geloven wij dat sport de sleutel is om te leren samenleven, elkaar te respecteren, elkaar te helpen, … dit alles zal uiteraard zeer belangrijk zijn wanneer deze gedetineerden vrijkomen en zich re-integreren in de maatschappij.”

Positieve invloed

Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Justitie: “Sporten heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid van mensen. Dat geldt ook voor onze gedetineerden. Binnen de gevangenismuren zijn de mogelijkheden beperkt. De gevangenis van Oudenaarde stapt nu mee in dit project van Decathlon om gedetineerden te laten fietsen tegen de vele e-bikers buiten de gevangenis.”

“The Breakaway sluit perfect aan bij onze missie om een maximale interactie tussen gedetineerden en de samenleving te bewerkstelligen met sport als hefboom”, vult Heather Loontjens, sportfunctionaris De Rode Antraciet gevangenis Oudenaarde, aan. “Samen met alle betrokken partners brengen we zuurstof van buiten in de gevangenis. En de renners krijgen als mens de ruimte om zich te engageren en online te verbinden met deelnemers buiten de gevangenismuren. Het zijn dit soort ervaringen die hen bij een eventuele vrijlating meer kans op slagen geven. Een win-win op sportief, menselijk én maatschappelijk vlak.’

Virtueel parcours

Elke gedetineerde van het Breakaway-team krijgt het nodige materiaal om te trainen. De racefiets staat in verbinding met het fietsplatform Zwift, waarbij je in virtuele werelden rondfietst – van Watopia tot Frankrijk. Dankzij een smart trainer voelen de hellingen net echt. Bijkomend krijgen de gedetineerden zo de kans om samen te trainen met koersliefhebbers binnen én buiten de gevangenis.

Pieter Van Caeneghem, Gevangenisdirecteur, gevangenis Oudenaarde: “The Breakaway laat gedetineerden toe op een unieke manier een stukje vrijheid te herwinnen en een connectie te maken met anderen, voor het eerst over de gevangenismuren heen. Uniek!”

Meer dan gewoon fietsen op rollen

Sport en beweging vormen in de gevangenis van Oudenaarde voor een groot aantal gedetineerden een positieve en betekenisvolle activiteit in het dagprogramma. Rudy Van De Voorde, Directeur-Generaal Gevangeniswezen: “Sporten in vrijheid is belangrijk, maar sporten in gevangenschap is misschien nog wel veel belangrijker. Ook voor gedetineerden geldt het gezegde “een gezonde geest in een gezond lichaam” en net die gezonde geest is de basisvoorwaarde voor een goede re-integratie. Daarom zijn we vereerd vanuit het gevangeniswezen dat er vandaag ook extra aandacht gaat naar deze doelgroep door de opstart van een eCycling project in de gevangenis van Oudenaarde.”

Het project wordt gelanceerd met een video die de zes gedetineerden anoniem voorstelt. Ze vertellen over hun liefde voor de fiets en hoe sport hen, ondanks alles, toch een gevoel van vrijheid geeft. De slogan van deze campagne is dan ook: sport is freedom. Een boodschap die des te relevanter wordt nu ook de vrijheid buiten de gevangenismuren tijdelijk wordt beperkt.