Porsche Sint-Martens-Latem Foto: Belga

D’Ieteren mag Porsche-dealer in Sint-Martens-Latem overnemen onder voorwaarden

De holding D'Ieteren, die onder meer de automerken van de Volkswagen-groep invoert in België, mag Porsche-concessiehouder 'Porsche Centre East-Flanders' in Sint-Martens-Latem overnemen onder voorwaarden. Dat meldt de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) maandag in een persbericht.

Het officiële Porsche-netwerk in België bestaat momenteel uit negen locaties, waarvan D'Ieteren er zes in eigen beheer heeft. Met de overname in Sint-Martens-Latem komt daar een zevende locatie bij.

De mededingingsautoriteit concludeerde uit zijn onderzoek dat er door de overname vooral voor onderhoud en herstel risico's bestaan op een vermindering van de concurrentiedruk, "hetgeen tot hogere prijzen en/of een lagere kwaliteit kan leiden". "Anderzijds werden ook risico's vastgesteld voor mogelijke bronafschermingsstrategieën ten aanzien van de overblijvende onafhankelijke Porsche-concessiehouders die sterk afhankelijk zijn van D'Ieteren voor de levering van reserveonderdelen en de levering van allerhande diensten", klinkt het.

De ernstige twijfels werden door de mededingingsautoriteit aan D'Ieteren ter kennis gebracht. D'Ieteren heeft vervolgens corrigerende maatregelen aangebracht, opdat een effectieve concurrentie gevrijwaard kan worden. D'Ieteren heeft zich ook verbonden tot een vrijwillige aanmeldingsplicht bij de BMA bij verdere overnames van de resterende Porsche-concessiehouders.