Nieuws Oost-Vlaanderen Dit Gentse techbedrijf ontwikkelt biologische schimmelbestrijder voor telers

Dit Gentse techbedrijf ontwikkelt biologische schimmelbestrijder voor telers

CEO Patrice Sellès. Foto Kristof Vadino

Dit Gentse techbedrijf ontwikkelt biologische schimmelbestrijder voor telers

GENT – Het agrarische technologiebedrijf Biotalys komt met een belangrijk nieuw middel voor telers om de schimmelziektes Botrytis en echte meeldauw te bestrijden. Een internationaal team van experts heeft een volledig nieuwe klasse toegekend voor het actieve bestanddeel van Evoca, het eerste biofungicide van het bedrijf. Dit nieuwe biologische bestrijdingsmiddel gebaseerd op eiwitten moet telers minder afhankelijk maken van chemische alternatieven.

Het bedrijf testte de prestaties van Evoca aan de hand van vijfhonderd onafhankelijke veld- en serreproeven in verschillende regio’s en met een groot aantal pathogenen en gewassen. De innovatie zal waarschijnlijk later dit jaar ook de goedkeuring ontvangen van het Environmental Protection Agency (EPA) in de VS.

“Onze biologische bestrijdingsmiddelen op basis van eiwitten zijn ontwikkeld om de huidige lacunes in gewasbescherming voor telers weg te werken”, vertelt CEO Patrice Sellès. “Op die manier zorgen we voor veilige en duurzame voedselproductie.”

Resistentie tegengaan

De bioactieve stof in Evoca, omschreven als polypeptide, kreeg een nieuwe classificatie na de bekendmaking van uitgebreide wetenschappelijke gegevens. Daaruit blijkt dat het product een nieuw werkingsmechanisme heeft dat gericht is op de membraanintegriteit van het schimmelpathogeen. Daardoor onderscheidt de bioactieve stof zich van bestaande chemicaliën, microbiële middelen en plantenextracten.

Bovendien is het een opmerkelijk nieuw hulpmiddel om de ontwikkeling van resistente pathogenen tegen te gaan. “Resistentie tegen bestaande gewasbeschermingsoplossingen blijft telers aanzienlijk hinderen om gewassen en voedsel efficiënt te beschermen”, vertelt COO Luc Maertens.

 

Innovatie dringt zich op om ziekteverwekkers zoals echte meeldauw te bestrijden. Foto RR

Extra hulpmiddel

“In die context wordt het belangrijker dan ooit om nieuwe werkingsmechanismen te vinden, vooral voor complexe en vaak verwoestende ziekteverwekkers zoals Botrytis en echte meeldauw”, gaat Maertens verder. “Resistentie heeft zich al kunnen ontwikkelen voor de meeste beschikbare chemische fungiciden die deze ziekten bestrijden. Terwijl de meeste nieuwe producten onder de bestaande categorieën vallen, bevindt Evoca zich in een totaal nieuwe klasse en zal het product telers een nieuw en aanvullend hulpmiddel bieden om hun gewassen te beschermen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.