Nele Smet en Jan Hendrickx Foto: IF

Dit is het meest kindvriendelijke restaurant van Gent: “Door ons eet een kind tenminste paling in ’t groen”

Mémé Gusta in de Burgstraat werd zondag verkozen tot het meest kindvriendelijke restaurant van Gent. Ook al heeft het restaurant geen speeltuin of kindermenu. “We pakken het op een andere manier aan”, zeggen de eigenaars.

Toen Nele Smet (39) en Jan Hendrickx (38) hun restaurant openden, wilden ze een plek voorzien waar ouders op een ongedwongen manier met hun kind kunnen eten. Een plek waar kinderen niet gewoon frikandellen of nuggets voorgeschoteld krijgen, maar “echt eten”. Een plek waar kinderen als volwaardige gasten gezien worden.

Acht jaar na de opening van Mémé Gusta heerst die filosofie nog steeds en dat leverde hen zondag de titel van ‘meest kindvriendelijke restaurant van Gent op. “Het is de eerste keer dat we deze titel uitreiken”, zegt Sandra Van Steenkiste van het culinair festival Gent Smaakt dat vijf dagen lang de Gentse binnenstad innam en de prijs uitdeelde.

Op kindermaat

Enkele maanden geleden stuurde Stad Gent een vragenlijst uit naar alle Gentse horecazaken met de vraag of hun menu ook kinderporties, voldoende groenten en suikervrije dranken bevat. Op basis daarvan werden tien restaurants weerhouden die de afgelopen twee maanden door een driehonderdtal kinderen werd bezocht en beoordeeld.

Chef Jan Hendrickx neemt de prijs in ontvangst. Foto: if

De chefs van de vijf best scorende restaurants werden zondag uitgenodigd in het Kinderrestaurant van Gent Smaakt, om 35 kinderen te helpen in de potten te roeren. Erna verkozen de kinderen en een professionele jury (met onder meer groentenchef Frank Fol) Mémé Gusta als meest kindvriendelijke restaurant van Gent.

“Wij hebben geen speeltuin en ook geen kindermenu, maar dat hoeft ook niet om kindvriendelijk te zijn”, zegt chef Jan Hendrickx. “Elk gerecht op ons menu is verkrijgbaar in een kleinere portie, van paling in ‘t groen tot vol-au-vent. We scheuren daar soms ons broek aan, maar door ons eet een kind tenminste eens paling in ’t groen. Doordat we die bijdrage leveren, vinden we het veel minder erg dat we daar amper aan verdienen.”