Nieuws Oost-Vlaanderen Domein Laagland plant 1.500 wijnranken aan in Sleidinge

Domein Laagland plant 1.500 wijnranken aan in Sleidinge

Domein Laagland plant 1.500 wijnranken aan in Sleidinge

00000wijn_De 53-jarige naar Sleidinge uitgeweken Eeklonaar Hans Bert zit als verkoper dertig jaar in de wijnbranche, maar wil nu ook zelf wijn verbouwen. Maar hij doet het niet alleen: een groep wijnenthousiastelingen heeft zich verenigd in de vzw Domein Laagland, die een heel concreet actieplan heeft uigetwerkt.

“We hebben onder leiding van Hans, die al lang droomde van wijnbouw in Zuid-Frankrijk maar die omwille van de kleinkinderen hier wil blijven en nu in Oost-Vlaanderen wijn wil verbouwen, een gedreven team van veertien leden samengebracht in een raad van beheer”, legt Stijn Mestdagh, secretaris van de vzw Domein Laagland, uit. “Het gaat om mensen die verschillende beroepstakken komen, onder wie twee sommeliers, een retauranthouder en een tuinbouwer. Daarnaast is er ook een dagelijks bestuur met een vijftal leden.”

De vzw laat zich bijstaan door verschillende mensen die al jaren ervaring hebben met wijnbouw in België en in het buitenland en gaat na een grondig vooronderzoek in de lente 1.500 wijnstokken aanplanten. “We hebben na rijp beraad gekozen voor de Duitse wijnstokken Monarch, Cabernet Cortis & Johanniter die zich prima voelen in ons klimaat”, geeft Stijn Mestdagh nog aan. “Wij rekenen erop dat elke wijnrank uiteindelijk tussen de 500 en de 750 milliliter wijn kan opleveren. Dat is minder dan de 1.000 milliliter die de wijnranken kunnen opleveren in een zonniger klimaat, maar toch vrij behoorlijk.”

Als de oogst lukt, zou dat dus op het einde van het jaar zowat 1.000 liter Sleinse wijn moeten opleveren. De vzw heeft alvast al beslist om op 18 oktober 2015 een eerste wijnfeest te zullen houden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.