Picture1 Foto zvd

Drie jonge ingenieurs slaan groene stroom op in oude autobatterij

ZELZATE - Wat doe je met de afgeschreven batterijen van elektrische auto’s? “Je hergebruikt ze om groene stroom uit zonnepanelen op te slaan”, dachten drie jonge ingenieurs van het bedrijfje Octave uit Brussel. Onderaan de Zonneberg in Zelzate – een park met 55.000 zonnepanelen op een oude afvalberg met fosforgips – hebben ze het prototype voorgesteld.

De grote accu slaat groene stroom op uit zonnepanelen en kan nadien tot 75 kilowattuur leveren aan allerlei installaties te vergelijken met het stroomverbruik van een gemiddelde gezin gedurende een volle week.

“Dergelijke systemen zijn nodig om hernieuwbare energie tijdelijk op slaan en op het juiste moment opnieuw aan te wenden. Op deze manier vormt deze energieopslag, naast energie-efficiëntie, de recyclage van afgeschreven batterijen en bijkomende productie van groene energie het sluitstuk van de energietransitie die we momenteel doormaken”, legt CEO Maxime Snick uit.

"We kozen deze plek in Zelzate omdat onze installatie hier uit de vele zonnepanelen meer dan voldoende stroom kan opslaan om die nadien te gebruiken om de pompen van de waterzuiveringsinstallatie van deze Zonneberg te voeden. Het hemelwater dat door deze gipsberg komt moet immers nog steeds behandeld worden voor het kan geloosd worden."

Dit nog erg jonge bedrijf kreeg voor de ontwikkeling van deze innovatieve batterij van afgeschreven lithiumbatterijen uit elektrische auto’s de steun van Bebat, Ugent, Terranova en Flux50. “Onze batterij wordt gecommercialiseerd en we hopen op interesse van bedrijven, kmo’s of gewoon eigenaars van grote gebouwen. De batterij kan ook perfect aangewend worden voor het opladen van elektrische auto’s”, besluit Maxime Snick.