Drie Oost-Vlaamse genomineerden voor Leeuw van de export

leeuw-van-de-export-vector_2015_CMYK1-750x375Flanders Investment & Trade bekroont jaarlijks 2 succesvolle Vlaamse exportbedrijven met de “Leeuw van de Export”. Met deze exportaward onderstreept Flanders Investment & Trade het belang van export voor de Vlaamse economie.

Zowel bedrijven met minder dan 50 werknemers (categorie kleine bedrijven) als bedrijven met 50 werknemers of meer (categorie middelgrote en grote bedrijven) maken aanspraak op de prestigieuze prijs. Uit 19 sterke kandidaten werden 6 Vlaamse bedrijven genomineerd. De kandidaten werden beoordeeld op basis van omzetcijfers, geografische diversificatie, financiële performantie, marketingtools, innovatie, duurzaam ondernemen en toekomstperspectieven.

De genomineerden voor de Leeuw 2015 zijn: Aluvision, Basalte, Zappware, in de categorie "kleine bedrijven". Libeco, Pattyn Packing Lines en Sofico zijn genomineerd in de categorie "middelgrote en grote bedrijven". Drie van de genomineerden, te weten Aluvision, Basalte en Sofico zijn actief vanuit Oost-Vlaanderen.

Aluvision (www.aluvision.com) is een gestaag groeiend familiebedrijf uit Deinze met een 30-tal medewerkers dat modulaire en ecologische aluminiumsystemen voor de standenbouw-, interieur- en evenementensector ontwikkelt en produceert. Dankzij hun bijzonder sterk gepersonaliseerde ontwerpen en verregaande individuele ondersteuning aan klanten oogsten ze wereldwijd succes in 30 landen. Ongeveer 82% op een omzet van 7,8 miljoen in 2014 kwam uit export.

Basalte (www.basalte.be) uit Merelbeke (Oost-Vlaanderen) ontwerpt en fabriceert zeer gewilde designproducten voor diverse domoticatoepassingen. Tijdloos design, edele materialen en gebruiksgemaak staan centraal. De innovatieve kmo met een 20-tal medewerkers, waarover we al geregeld hebben bericht, rijgt de designawards aan elkaar en wordt internationaal gewaardeerd bij ‘high-end’ klanten in bijna 60 landen. Op een jaaromzet van iets meer dan 4 miljoen euro was export in 2014 goed voor 89% van het totaal. Eén van de recente hoogtepunten vormde de opening van een eigen ‘Flagship Store’ in Beijing in 2014.

Sofico (www.sofico.be) uit Zwijnaarde (Oost-Vlaanderen) is een specialist in softwareoplossingen voor autofinanciering, leasing en fleet- en mobiliteitsmanagement. Het gesofisticeerde ERP-pakket Miles stelt financiering- en leasingbedrijven in staat om de volledige levenscyclus van hun contracten efficiënt te beheren. Met zowat 74 medewerkers werd in 2014 een omzet gerealiseerd van 14,6 miljoen euro, waarvan 60% geëxporteerd werd naar een 20-tal landen.

Een jury van belangrijke actoren uit het economische veld heeft inmiddels al de winnaars gekozen, maar de uitslag wordt op 16 september bekendgemaakt in de Brabanthal in Leuven. Geert Bourgeois zal hen de Leeuw van de Export uitreiken.

Zij mogen zich een jaar lang “Leeuw van de Export 2015” noemen. De prijs zorgt voor nationale bekendheid, maar opent dankzij het internationale netwerk van FIT ook in het buitenland heel wat deuren.