Drie Oudenaardse specialiteiten erkend als streekproduct

???????????????????????????????

Vijf Vlaamse traditionele producten met heel verschillende smaak mogen voortaan het Vlaams erkenningslabel streekproduct.be dragen: Naast Vlaamse gerookte heilbot van de Brugse visrokerij Alloo, en Vlaamse opgelegde zure haring van de firma Simar uit het Antwerpse SinAmands, gaat het om drie producten uit Oudenaarde: , Oudenaardse bierbollen en lekkies van het bedrijf Jan Van Gent, Vlaamse gerookte gedroogde hesp van de firma Sint-Eloy.

Streekproducten genieten een grote waardering omdat ze volgens een bepaalde traditie worden gemaakt die verbonden is aan een bepaalde streek en omdat ze een gegarandeerde authenticiteit hebben. Het pallet van erkende Vlaamse streekproducten is zeer divers en de teller van het aantal producten staat intussen op 180. Toch zijn er nog steeds producten die nog niet op de lijst figureren en waarvoor een erkenningsaanvraag kan gebeuren.

De traditie van het hespen roken wordt in de Vlaamse Ardennen van vader op zoon Van Hoe doorgegeven. Hun drooggezouten hespen met been krijgen tijd om te rijpen en te drogen. Tijdens het drogen worden de hespen gerookt, nog steeds met been. Na een 40-tal weken worden ze ten slotte ontbeend en verpakt.  Zaakvoerder Tom Van Hoe van St-Eloy heeft dankzij die authentieke aanpak een stevig bedrijf uitgebouwd.

Lekkies zijn snoepjes die al meer dan 200 jaar in Oudenaarde worden verkocht, eerst in een kraampje tijdens  bedevaarten, kermissen en jaarmarkten. Later vestigde de familie Rousseau, die dit snoepje uitvond,  zich  tegenover de kapel van Kerselare in Oudenaarde . Deze familie kwam oorspronkelijk uit Gent, vandaar dat ze opteerde voor de firmanaam Jan Van Gent. Het recept bleef onveranderd met als ingrediënten verschillende soorten bruine  suiker, kandijsiroop, glucose en boter. Dit mengsel wordt aan de kook gebracht en  nadien op een marmeren plaat uitgegoten. Dan volgt het trekken van de suiker om  lucht in de suikermassa te krijgen. Vroeger gebeurde dit manueel en “aan de  haak”, nu wordt er machinaal getrokken. Resultaat is een lichte bruine snoep waar je voorzichtig moet op zuigen.

Jan Van Gent is ook de producent van de Oudenaardse bierbollen, een product waarvan het recept werd ontwikkeld door de huidige zaakvoerder van het bedrijf, Max Consael. Na wat experimenteren met de  verschillende bieren bleek de bierbol op basis van kriekbier het beste resultaat op  te leveren. In tegenstelling tot de lekkies wordt voor de Oudenaardse bierbollen  gewerkt met witte suikers. De stad Oudenaarde pakt graag uit met dit lokaal  snoepje waarin je vooral in de nasmaak het bier ontdekt.