Nieuws Oost-Vlaanderen e5 Mode gaat de circulaire toer op

e5 Mode gaat de circulaire toer op

e5 Mode gaat de circulaire toer op

SINT-NIKLAAS – e5 mode vormt haar Libelle homewear wintercollectie om tot een recycleerbare collectie. Die is het resultaat van een traject rond maatschappelijk verantwoord ondernemen dat e5 mode volgde bij Flanders DC. De kledingstukken zijn gemaakt uit organische materialen die GOTS- (Global Organic Textile Standard) of Fairtrade-gecertificeerd zijn.

In 2017 volgde e5 mode een traject rond maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Flanders DC, een vzw die creatieve ondernemers ondersteunt. In dat traject hielp Flanders DC e5 mode om een duurzame, maatschappelijke verantwoorde werkwijze op maat op te stellen. e5 mode richtte zich daarbij onder andere op het uitwerken van een circulaire capsulecollectie. Een capsulecollectie is een beperkte collectie waarin alle stukken goed met elkaar te combineren zijn. De ecologische en recycleerbare kleding ligt vanaf nu in de winkels.

Voor de capsulecollectie werkt e5 mode met ecologische materialen die weinig tot geen afval opleveren. “Om een kledingstuk recycleerbaar te maken, hebben we in eerste instantie vooral gewerkt met organische materialen zoals katoen of een combinatie van katoen met de stof modal”, legt de designer van de collectie, Lien Bernaert, uit. “De materialen zijn bijna allemaal GOTS- en Fairtrade-certificeerd. Zo weten we dat ze op een ecologische en sociaal verantwoorde manier vervaardigd zijn. We hebben bovendien geen knopen, ritsen of elastieken gebruikt om zo weinig mogelijk afval te produceren. We werken bijvoorbeeld met katoenen striklinten aan de tailleband die, net als de stof, recycleerbaar zijn.”

Circulaire economie wil meer aandacht besteden aan de levensduur van een product. “Er wordt gezocht naar mogelijkheden om een product zo lang mogelijk in gebruik te houden”, zegt Bernaert. “Al vanaf de ontwikkelingsfase hebben we nagedacht over manieren om de impact op het milieu te beperken. Het doel is om de afvalberg te verkleinen en producten te recycleren.” Alexander Talpe, CEO van e5 mode, hecht veel belang aan een duurzame aanpak en gelooft dat e5 op de goede weg zit: “We hebben altijd al rekening gehouden met het milieu. We gebruiken zo min mogelijk verpakkingen of plastic en we hebben een vaste samenwerking met Oxfam om gebruikte kleding in te zamelen. Die verkopen zij dan opnieuw in hun winkels. Onze eerste circulaire collectie zien we als een belangrijke test om ons kledingaanbod duurzamer te maken.”

Eind mei 2018 sloot ECG, de design- en importafdeling van e5 mode, zich nog aan bij de Fair Wear Foundation. Daarmee engageert ECG zich om in de productie van de eigen merken van e5 mode nog meer rekening te houden met de arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders.

De Libelle homewearcollectie

De kleuren van de vernieuwde kledinglijn zijn zoals bij de andere Libelle homewearcollecties vrij zacht en sober: grijs melange, zacht ecru en winters roze. De ecologische collectie omvat enkele modellen in een opgeruwde sweater-structuur, een trui en losse broek in zachte velours en enkele T-shirts in eenvoudige jersey-stof. Een cardigan en een sjaal in een compacte ribbrei structuur vervolledigen de homewearcollectie. “Wij zijn ervan overtuigd dat het ecologisch en recycleerbaar aspect perfect aansluit bij het gevoel van feel good, zen, tijdloosheid en puurheid dat we bij onze homewearcollectie willen nastreven”, besluit Bernaert.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.