crah-759×500

Economische schade in Oost-Vlaanderen loopt op tot € 4,92 miljard

De economische schade als gevolg van de corona-crisis stijgt fors. Volgens Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen, loopt de schade in onze provincie door de corona-crisis inmiddels op tot 4,92 miljard euro. Nauwelijks een week geleden kwam de Voka-raming uit op 2 miljard euro, het gaat hier bijgevolg om een exponentiële stijging. “We moeten ons absoluut zorgen maken over de welvaartseffecten die deze crisis met zich mee zal brengen.”

Uit een nieuwe bevraging bij 360 Oost-Vlaamse bedrijven, uitgevoerd door Voka, blijkt dat de economische schade als gevolg van de coronacrisis exponentieel stijgt. Op een week tijd ziet 24% van de Oost-Vlaamse bedrijven zijn omzet bijna volledig wegvallen. De helft van de bedrijven heeft al tijdelijke werkloosheid aangevraagd en nog eens een kwart denkt dit in de nabije toekomst te moeten aanvragen. De helft van de bedrijven ervaart vandaag al liquiditeitsproblemen.

Geert Moerman zegt hierover: “Het is duidelijk dat de situatie nijpend is. Daarom vragen we aan de werknemers en vakbonden om zoveel mogelijk aan het werk te blijven. Bedrijven die kunnen verder werken, mogen nu niet stilvallen door personeelstekort. Onze werkgevers doen er alles aan om veilige werkomstandigheden te bieden.”

Steunmaatregelen

Over de genomen maatregelen zegt Geert Moerman: “We zijn de federale en regionale overheden dankbaar voor de snelheid waarmee maatregelen genomen worden. We vragen ook de lokale overheden om zich maximaal in te spannen om de bedrijven te ondersteunen. Denk aan uitstel van betaling van bedrijfsbelastingen en het opnieuw evalueren van duurder geworden belastingreglementen. Op basis van lokale noden dringen wij bij de gemeenten ook aan om steunmaatregelen uit te vaardigen. Als de lokale besturen de welvaart in hun gemeente op peil willen houden, moet er nu fors ingegrepen worden.”

Voka beantwoordt je vragen

Sinds de uitbraak van de crisis in Vlaanderen heeft Voka Oost-Vlaanderen een taskforce opgericht, via infocorona@voka.be, die al meer dan 150 individuele vragen heeft beantwoord. De vragen gaan onder meer over tijdelijke werkloosheid, grensarbeid in corona-tijden of het flexibiliseren van de arbeidsmarkt. Dat zou toelaten tijdelijk werklozen in te zetten bij bedrijven die het uitzonderlijk druk hebben door de aard van hun activiteit. In het Gentse havengebied bijvoorbeeld blijven veel bedrijven maximaal aan de slag. Dat is nodig om voedingsproducten en medisch materieel tot bij de bevolking te krijgen.