Fietsenwinkel Plum Gent Foto: JID

Een koffietje tussen de wielernostalgie? Bekende Gentse fietsenwinkel heeft nu ook een eigen ‘café’

De bekende fietsenwinkel Plum op de Nederkouter werd grondig gerenoveerd. De wielernostalgie is gebleven, maar die vind je nu in de gloednieuwe koffiebar waar klanten op hun gemak iets kunnen drinken.

Een bezoek brengen aan Plum op de Nederkouter stond lang gelijk aan pure wielernostalgie. Aan de muren van de winkel die sinds 1910 bestaat, hingen oude wollen wielertruitjes en actiefoto’s van coureurs als Eddy Merckx en Rik Van Looy, maar ook van de Gentse Zesdaagse.

Annick Houtsaeger liet alles hangen toen ze de winkel in 2020 overnam. De werkplaats werd opgefrist, maar de vele koterijen en valse wanden bleven staan. Pas toen de winkel onder de koepel van Lucien, een Antwerpse fietsenketen, terecht kwam in 2023, werden er grote renovatieplannen op tafel gelegd. (Lees verder onder de foto)

Foto: JID

Wielermuseum

De afgelopen drie maanden werd de ene na de andere muur ingeslagen, terwijl de deuren open bleven. Sinds dan kan je vlotter binnen en buiten met een fiets aan de hand. “Er waren heel wat koterijen en valse wanden, die zijn weggehaald”, zegt winkelmanager Stijn Windels. “De winkel oogt daardoor veel groter. Het aanbod bleef hetzelfde, er zijn enkel highendmerken bij gekomen.”

Achteraan de winkel werd een koffiehoek ingericht waar klanten even kunnen uitrusten. Het merendeel van de oude wielertruitjes en foto’s zijn naar hier verhuisd. Een ander deel hangt in het museum in de kelder. “Dat bestond al, maar we willen het wat meer in de kijker zetten”, zegt Windels.

In het museum staat een selectie van fietsen die de afgelopen 114 jaar verkocht werden in Plum Gent. Zo staan er teamfietsen uit de Lance Armstrong-periode, één van de eerste stalen koersfietsen, een fiets met houten velg en fietsen met één versnelling. “Unieke spullen die niet iedereen heeft staan”, vat Windels het samen. “De retrofans maar ook toeristen vinden het fantastisch.”

Foto: JID

Foto: JID