(on)kruid Beke Team (on)kruid - Torsten, Brecht en Anthony (vlnr) - genieten na van hun overwinning. Foto: (on)kruid

Een kopje (on)kruidenthee? Beekse start-up valt meteen in de prijzen

De start-up (on)kruid uit Beke heeft meteen een prijs te pakken. Drie jonge ondernemers, die niets liever willen dan dat het kruid welig tiert, sleepten de Social Impact Award in de wacht.

Met de Social Impact Award gingen Cera en Start it@KBC op zoek naar startende ondernemers die een beroep doen op sociale ateliers en zo hun bijdrage leveren aan een inclusievere samenleving waarin iedereen kan meedoen. Tussen de drie laureaten zaten twee Meetjeslandse ideeën.

Lees ook: “Doe mij maar een kopje onkruidthee”: opvallende start-up maakt meteen kans op prijs

Jurgen De Wever wil met zijn project Akers nieuwe voedingsproducten ontwikkelen met eikels. Brecht Herteleer uit Zomergem, Torsten Martens uit Beke en Anthony Denayer uit Gent zijn dan weer de jonge mannen achter (on)kruid, een vereniging die inheemse bloemen en (on)kruiden zaait op boerderijen; die trekken bijen, vlinders en vogels aan, en worden geoogst om thee van te maken. Na de oogst en het drogen gaan de kruiden naar Spoor 5, een kleinschalige sociale werkplek onder het perron in Landegem waar mensen met een beperking de theezakjes verpakken.

Nog meer onkruid

De eikels van De Wever haalden brons, maar het was (on)kruid dat de eerste prijs in de wacht sleepte en naar huis gaat met een cheque van 5.000 euro, een jaar begeleiding en een valies boordevol plannen.

“We willen de smaken van de (on)kruiden gebruiken om nog meer heerlijke producten te maken”, klonk het eerder. "Voor de zomer lanceren we een verfrissende ijsthee van de (on)kruiden en er komen nieuwe smaken (on)kruidenthee aan. Hoe meer we kunnen groeien, hoe meer (on)kruid we kunnen zaaien en hoe meer positieve impact op mens en natuur. We dromen groots maar we doen vooral het ene na het andere.”