Afbeelding4 Foto dkr

Eén van de laatste videotheken van het land wordt Amerikaanse diner

NAZARETH - Fabian Verschelde (51) van Movieworld zegt vaarwel aan een jarenlange passie. Na twintig jaar doet de laatste videotheek van Nazareth het licht uit, om te heropenen als diner in typisch Amerikaanse stijl. “Eigenlijk is het frappant dat de overheid nooit harder heeft opgetreden tegen illegaal downloaden.”

Decennialang was Movieworld dé plek bij uitstek voor wie Hollywood in huis wilde halen. Voor videotheekuitbater Fabian Verschelde (51) hadden de eighties eeuwig mogen duren, maar helaas. Anno 2023 zijn de vooruitzichten van zijn sector niet al te best. Het gros van de videotheken zijn al even verdwenen, en ook diehards als Fabian moeten nu de treurige realiteit onder ogen zien. “Ik heb altijd gedroomd dit te kunnen doen tot mijn pensioen. Films en muziek zijn altijd mijn passie geweest. Maar het kan niet verder op deze manier.”

Cinema-ervaring

Voor Fabian is de videotheek een tweede thuis. “Ik doe het al sinds mijn 18de”, zegt hij. “Eerst als jobstudent, in een videotheek in Gent. Later heb ik mijn eigen zaak geopend, hier in de Drapstraat. Ik vond het fantastisch. Ik kende mijn klanten en vond steeds de beste films die bij hen pasten. Die persoonlijke aanpak, dat was een meerwaarde. Naast dvd’s en videocassettes verkocht ik snoep, drank en popcorn. Alles voor een cinema-ervaring bij je thuis. Maar het internet is een grote ramp. Daar kan je niet tegen op.”

 

Foto dkr

“Wat ik vooral jammer vind, is het verdwijnen van het sociaal contact. Vroeger kwamen mensen hier samen en konden we discussiëren over films. We leerden nieuwe dingen kennen van elkaar. Ik mis die tijden.”

Knipoog naar de oude zaak

En dus transformeert Fabian zijn zaak tot een snackbar en brasserie. “Je mag niet blijven stilstaan. Niet in het leven, zeker niet als ondernemer. Ik heb nu al een afhaalservice voor eenvoudige maaltijden, en wil daar volop op inzetten. Movieworld wordt Snackworld. Ik ga de zaak ombouwen tot een typische Amerikaanse diner, in de typische sfeer uit de jaren 60 waar ik van hou. Eind februari, begin maart zal ik even sluiten en dan zal ik heropenen als Snackworld. Het interieur wordt aangepast, maar de filmposters en kartonnen cut-outs blijven. Een knipoog naar mijn oude zaak.”

“Eigenlijk blijft het frappant dat de regering nooit harder heeft opgetreden tegen illegaal downloaden”, zegt Fabian tot slot. “We hebben daar heel veel geld aan verloren. Niet enkel de videotheken, maar de hele filmindustrie. En bijgevolg de regering, want zonder inkomsten is er ook geen BTW. Ik heb corona nog overleefd, en nu de energiecrisis, maar als ik financieel wil overleven moet ik het over een andere boeg gooien.”