TripleW Foto: Port of Antwerp-Bruges

Eerste bedrijven bevestigd voor innovatiehub NextGen Demo in haven van Antwerpen

Deze week hebben de eerste concessionarissen getekend voor NextGen Demo, de innovatiehub die deel uitmaakt van NextGen District in het hart van de Antwerpse haven. Power to Hydrogen en TripleW kiezen ervoor gebruik te maken van de havenomgeving om hun innovatieve projecten in energietransitie en circulariteit te testen.

De demoprojecten van beide pioniers sluiten perfect aan bij de ambities van Port of Antwerp-Bruges en zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie naar een klimaatneutrale samenleving.

Port of Antwerp-Bruges heeft voor NextGen District een terrein met een totale oppervlakte van 88 ha vrijgemaakt met de ambitie om er een hotspot voor circulaire economie in te richten. NextGen Demo is een zone van ongeveer 2 ha binnen deze cluster in het hart van de Antwerpse industrie. Hier zullen demonstratoren (start- en scale- ups, spin-off bedrijven en pilootprojecten) nieuwe technologieën en circulaire demoprojecten die het labo ontgroeid zijn, op grotere schaal en in een industriële omgeving kunnen testen alvorens over te gaan tot commercialisering.

NextGen Demo wil als innovatiehub de katalysator zijn voor duurzame innovaties op vlak van grondstof- en energietransitie. De twee bedrijven die als eerste hebben getekend sluiten perfect aan bij deze ambitie.

Grootste elektrosysteem ter wereld

Power to Hydrogen wil de transitie naar een groene waterstofeconomie versnellen door middel van AEM (anion exchange membrane) elektrolyse. Deze technologie is een potentiële oplossing om de kostprijs van groene waterstofproductie met behulp van hernieuwbare energie drastisch te reduceren. De technologie is nooit eerder op industriële schaal toegepast en het elektrolysesysteem voor het NextGen demoproject, dat in het vierde kwartaal van 2024 zal worden geïnstalleerd, is de grootste ter wereld. Het project wordt ook financieel ondersteund door wereldwijde nutsbedrijven, waaronder American Electric Power, EDP, E.ON en ESB als onderdeel van het Free Electrons innovatieprogramma voor nutsbedrijven.

"Waterstof is een belangrijk product voor de industriële cluster in de haven en voor de transitie naar klimaatneutraliteit", zegt CEO Paul Matter. “ Met onze installatie in NextGen Demo willen we aantonen dat AEM-elektrolyse, die de kostprijs van groene waterstofproductie aanzienlijk reduceert, in staat is om duurzaam te werken in een havenomgeving. Dit project zal Port of Antwerp-Bruges blijven positioneren als leider in de ontwikkeling van een groen waterstofecosysteem voor Europa en de wereld.”

Melkzuur

TripleW is een buitenlandse investeerder die al langer actief is in België en met de opschaling van dit project opnieuw voor België kiest. Het bedrijf heeft een industrieel proces ontwikkeld om melkzuur te produceren dat volledig is gemaakt van voedselafval. Het melkzuur dient als grondstof voor biologisch afbreekbare kunststoffen en biochemicaliëen. TripleW wil de toepassing van deze innovatieve technologie uitbreiden naar een breder scala van voedselafvalstromen en eindproducten door met het project in NextGen Demo de schaalbaarheid en het aanpassingsvermogen ervan aan te tonenHet project is gepland om van start te gaan in het vierde kwartaal van 2024.

“Ons demoproject introduceert een schaalbare, duurzame oplossing voor twee dringende problemen: voedselafval en plasticvervuiling", stelt CEO Tal Shapira. "We hebben voor NextGen Demo gekozen omdat het een toonaangevend platform is voor innovatieve technologieën met een focus op duurzaamheid en circulaire economie. Het biedt een ideale locatie voor industrieleiders, potentiële partners en investeerders die geïnteresseerd zijn in baanbrekende milieuoplossingen.”

Foto: Port of Antwerp-Bruges

Foto: Port of Antwerp-Bruges